Hlavní obsah

Patrik Eliáš: Sesadil jsem "hokejového slavíka"!

Zdálo se, že kralování Jaromíra Jágra v anketě Zlatá hokejka nebude ještě několik let přerušeno, po čtyřech letech ale přeci jen našel svého přemožitele. Hlasování pro rok 2009 ovládl Patrik Eliáš, jenž v konečném součtu získal o 71 bodů více. "Moc si tohoto ocenění vážím, protože jsem si na něj musel dlouho počkat," prohlásil čerstvý držitel trofeje.

Foto: Petr Horník, Právo

Patrik Eliáš se Zlatou hokejkou

Článek

Co pro vás vítězství v anketě znamená?

Moc si ho vážím, protože je to pro mne první individuální ocenění. Je pro mne velká čest být mezi takovými legendami, které trofej získaly přede mnou. Zároveň jsem vděčný všem lidem, kteří v těžkých obdobích stáli za mnou. Jsem rád, že jsem ustál několik nepříjemných věcí a tohle je trochu takové zadostiučinění.

Vzhledem ke kralování Jaromíra Jágra a přece jen už pokročilejšímu věku - věřil jste, že ještě stihnete Zlatou hokejku vyhrát?

Jsem rád, že jsem ten, kdo po dlouhé době sesadil našeho "hokejového slavíka". Jarda patří k nejlepším hokejistům na světě a předvádí to každý rok, ale máme i  spoustu dalších mladých hokejistů.

Tušil jste už před cestou do Karlových Varů, že si jedete pro vítězství?

Já noviny a takové ty spekulace nečetl, ale všichni okolo mi pořád říkali, že to tentokrát vyjde. Já osobně byl se sezónou spokojený, jenže to ještě neznamená, že ocenění dostanete. Jel jsem do Varů s tím, že si ten večer prostě užiju.

Jaký byl vůbec první pocit, držet tuto trofej v ruce?

Nevím teda, kolik přesně to váží, ale se Stanley Cupem je to docela srovnatelný .(úsměv)

Je to vaše první individuální trofej, hodláte jejich počet rozšířit?

K získání individuální trofeje hrají velkou roli spoluhráči a tým, takže můj velký dík patří i jim, A veškeré moje důležité trofeje mají mí rodiče v takovém pokojíčku v Třebíči a ještě je tam dost místa. (úsměv)

Všichni hráči ze zámoří na galavečeru chyběli, nehrozila i vaše neúčast?

Já jsem s tou akcí počítal a těšil jsem se. Jediným rizikem mohlo být, že mě tým odvolá. Přece jen jsem chvíli po operaci a oni jsou pochopitelně trochu nervózní.

Jak to momentálně vypadá s vaším zdravotním stavem?

Stoprocentní to zatím není, ale dělám velké pokroky. Posledních deset nebo čtrnáct dní chodím na led a dělám, co mohu, abych se vrátil zase zpátky do kondice.

Zaobíráte se už myšlenkami na olympiádu ve Vancouveru?

Na olympiádu asi myslí každý už od konce poslední sezóny. Navíc tím, že bude v Kanadě, tak to bude velká hokejová událost a opět tam budou ti nejlepší z nejlepších. Asi nebudeme v roli favorita, ale věřím, že dáme dohromady dost silný tým na to, abysme uspěli.

V poslední době se mluví o krizi v českém hokeji, nemáte trochu obavy o jeho budoucnost?

Krize je teď takové populární slovo v hokeji i v životě. Ale já se teď snažím udělat trenérskou třídu B a podle mých zkušeností dostáváme stejné informace o tom, jak se hokej dělá ve světě. Takže je to asi spíše na těch trenérech aby správným způsobem předali své zkušenosti dál.

Je vám třicet let, co vás už nyní láká na trenéřině?

Nemyslím si, že bych teď už spěl do fáze konce své kariéry, ale je dobré nechat si nějaká zadní vrátka. Teď je samozřejmě ještě brzy mluvit o tom, zda půjde o samotnou trenéřinu nebo vedení nějaké akademie... Ale láká mne na tom práce s dětmi a možnost předávání svých zkušeností. Navíc jsem se díky studiu dozvěděl spoustu zajímavých a užitečných věcí a manželka může potvrdit, že se snažím být poctivý student.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko zítra 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko