Hlavní obsah

Kanada bude mít na olympijských dresech i bobry nebo lososy

PRAHA/VANCOUVER

S novými dresy vyrukují na olympijských hrách ve Vancouveru domácí hokejisté a hokejistky Kanady. Největší favorit na zlato se chce před domácím publikem náležitě předvést a k tomu patří i náležitý marketing spojený s prodejem nových trikotů. Ke změně klasické podoby dresů ale kanadský svaz donutily také požadavky Mezinárodního olympijského výboru (MOV).

Foto: www.hockeycanada.com

Malí dobrovolníci prezentují nové dresy kanadské reprezentace

Článek

Podle pravidel MOV totiž na olympijských hrách mohou být na dresech pouze národní symboly a ne znaky národních federací. To je případ kanadských úborů s klasickým znakem javorového listu a bruslícím hokejistou. Pravidlo je v platnosti již 13 let, ale dosud bylo přehlíženo, pokud výjimku posvětil národní olympijský výbor dané země. Kanadský olympijský výbor udělil hokejistům výjimku na posledních třech olympiádách, tentokrát se však již rozhodl opačně.

Kanadský hokejový svaz se proto rozhodl dát dresům reprezentace nejpopulárnějšího sportu v zemi novou podobu, která se na olympiádě ve Vancouveru bude týkat všech týmů včetně ženských výběrů a také sledgehokejistů. Nové dresy nejsou na první pohled ničím převratné, naopak vypadají zcela obyčejně. V podstatě jsou na červené a bílé verzi pouze velké javorové listy na hrudi.

Detail javorového listu na dresech kanadské hokejové reprezentacefoto: www.hockeycanada.com

K ocenění jedinečnosti nové sady od firmy Nike se člověk musí odhodlat k podrobnému prozkoumání právě javorového listu, jež bude mít vždy tradiční červenou barvu jako na kanadské národní vlajce. Jeho podklad tvoří výjevy charakterizující kromě sportovních úspěchů především přírodní krásy Kanady.

Horní část zdobí dvě překřížené hokejky s pukem, jež obklopuje dvojice lososů, oblíbené a hojně rozšířené kanadské ryby. Pod tím pak dvojice orlů stráží menší javorový list, v jehož středu je deset ještě menších listů symbolizujících zlaté medaile hokejistů, hokejistek a reprezentantů ve sledgehokeji na ZOH. Celkový výjev pak doplňují další ukázky z kanadské fauny - například bobři nebo sobi.

"Jsme přesvědčeni, že tyto dresy budou našemu hokeji dělat čest a zároveň oslaví bohatou historii a kulturu Kanady. Naše týmy a fanoušci po celé zemi budou hrdí na to nosit je během tak výjimečné události, jakou jsou olympijské hry ve Vancouveru," prohlásil jeden z čelních funkcionářů kanadského hokejového svazu Scott Smith.

Už v dlouhodobých odhadech se předpovídalo, že se v období okolo olympiády prodá kanadských dresů přibližně za 20 miliónů dolarů. A o zcela novou kolekci bude zřejmě ještě mnohem větší zájem.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec