Hlavní obsah

V Kladně chystají divadlo o Jágrovi, hrát ho bude Matásek

PRAHA

Hra volně inspirovaná životem a osudy hokejisty Jaromíra Jágra, titul balancující na hraně tragikomedie, pohádky i grotesky. Tak prezentuje kladenské divadlo svůj nový kus s názvem "Jaromír Jágr, Kladeňák", jež bude mít premiéru 9. října ve Středočeském divadle v Kladně (SDK). Slavného hokejového rodáka na divadelních prknech ztvární populární herec David Matásek.

Foto: www.divadlokladno.cz

Herec David Matásek jako Jaromír Jágr

Článek

Kladenské divadlo před časem oslovilo mladého dramatika Petra Kolečka a úspěšného režiséra Tomáše Svobodu s nabídkou, zda by nenapsali text spjatý s Kladnem i kladenským geniem loci. A oba autoři přišli s nápadem jakési fiktivní „pohádky o Jaromíru Jágrovi“.

"Půjde o příběh Jágrova vnitřního boje a dramatu, kopírujeme i některé milníky v jeho kariéře, ale nechceme vytvořit šokující životopis. Hra se ponese v symbolické rovině, ve spojení s filozofií hrdinství a génia," tvrdí autor hry Kolečko, jenž mimojiné stojí i za novým seriálem TV Nova Okresní přebor o vesnickém fotbale, který se má na obrazovkách teprve objevit.

Společně se Svobodou ovšem nechtěli psát životopisný kus ani sportovní dokument či záměrnou parodii, jako tomu bylo například u známé hokejové opery Nagano. Přesto nepřijdou diváci ani o ztvárnění legendárních hokejových zápasů či slavných hráčů jako Lemieux, Fjodorov, Sundin nebo Straka. Na scéně budou herci také představovat komentátora Roberta Zárubu, bývalou Jágrovu přítelkyni Andreu Verešovou, nebo tragicky zesnulého spoluhráče Alexeje Čerepanova.

Samotného Jágra ztvární herec David Matásek, člen činohry Národního divadla známý například z filmové série o Básnících nebo seriálů Letiště a Redakce. "Hra o Jágrovi nemá být rouhání. V opeře Nagano si trochu legraci z hokejistů dělali, my nechceme být přezíraví. Co určitě chceme zachovat, je zbožnění, mýtus. V hokeji jsou úžasné stereotypy, třeba způsob, jak se pije na střídačce z lahví. Nebo co dovedou tři komentátoři dovykládat nad jednou přihrávkou!" vykládá Matásek.

Světová premiéra hry „Jaromír Jágr, Kladeňák“ se uskuteční v pátek 9. října od 19 hodin ve Středočeském divadle v Kladně. Pražskou premiéru bude pak mít 5. listopadu v Divadle pod Palmovkou.

Divadelní hry ze sportovního prostředí nejsou v poslední době ničím výjimečné. Kromě opery Nagano o zlatém triumfu hokejistů na olympiádě v roce 1998, se hraje i tradiční kus Eduarda Basse Klapzubova jedenáctka, v Ústí nad Labem mají zase na repertoáru hru Bohové hokej nehrají. A dostatečně známé je představení Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? dvojice Čtvrtníček, Lábus o korupci v českém fotbale.

Reklama

  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice