Hlavní obsah

Vzestup hokeje v Arabských emirátech: spustili ligu a oslavují start na MS

PRAHA

Ve Spojených arabských emirátech panují po většinu roku teploty vyšší než osmatřicet stupňů a populární zábavou jsou mezi místními závody velbloudů, přesto i zde si oblíbili lední hokej. V exotické zemi ležící na jihovýchodě Arabského poloostrova se dokonce chystají spustit ligovou soutěž a čerstvě oslavují účast národního týmu na mistrovství světa.

Foto: www.uaeihf.ae

Hokejisté Spojených arabských emirátů

Článek

Pochopitelně máme na mysli mistrovství světa třetí divize, což je nejnižší možná úroveň seniorského šampionátu pod hlavičkou Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Však už to, že se uskuteční v dubnu příštího roku v Aténách a budou tam hrát vedle domácího Řecka mužstva jako Lucembursko a Irsko, mluví za vše.

Pro Spojené arabské emiráty, které jsou členem IIHF teprve osmým rokem, je to však velký úspěch. Dosud totiž nikdy jejich tým nestartoval na žádném mistrovství světa, vždyť vůbec první mezistátní zápas jejich reprezentace sehrála teprve v lednu 2007. Tehdy "slavně" porazili v čínském Čangčchunu Thajsko 4:0. Hned druhý den ale spadli zpátky na zem a pořádně tvrdě - od Kazachstánu dostali výprask 38:0.

Téměř dvě stovky registrovaných hokejistů

Pod vedením zahraničních koučů se ale Emiráty snaží šplhat výše. V létě 2008 se v Abú Zabí uskutečnil turnaj nazvaný Arabský pohár, kde domácí tým postupně porazil Alžír, Maroko a Kuvajt. A letos prvenství obhájil. Podle údajů IIHF je v čtyřmiliónové zemi celkem 185 hokejistů, ovšem z toho je 110 v juniorském věku.

Přesto ve středu slavnostně začala vůbec první ligová soutěž ve Spojených arabských emirátech. Různé týmy se sice v rámci turnajů z celé země utkávaly už od 90. let, ale tentokrát je to poprvé, kdy budou sdruženy v oficiální lize.

Ta potrvá půl roku a bude v ní nastupovat pět mužstev: Škorpioni z Abú Zabí, Zmije z Al Ainu, Mocní Velbloudi z Dubaje, HC Abú Zabí, a HC Al Ain. První tři kluby přitom nejvíce spoléhají na cizince, za dubajské Velbloudy hrají takřka samí Kanaďané.

Momentálně šplhají teploty v emirátech ke čtyřiceti stupňům Celsia, ale v zemi s bohatými ropnými nalezišti není nic problém. A tak přesto, že zde čtyři pětiny území zabírá poušť, dokážou místní šejkové poručit větru a dešti a připravit dobré podmínky i pro lední hokej. Vždyť už v roce 2005 byl v Dubaji otevřen velký lyžařský areál a v současnosti zde fungují i čtyři ledové plochy.

Reklama

Související témata: