Hlavní obsah

Do ruské reprezentace se vrací obránce Zubov

MOSKVA

Devětatřicetiletý obránce Sergej Zubov se po dlouhých třinácti letech vrací do ruské hokejové reprezentace. Olympijský vítěz z Albertville z roku 1992 figuruje v širší osmadvacetičlenné nominaci trenéra Vjačeslava Bykova na listopadový turnaj Karjala v Helsinkách, druhý díl série Euro Hockey Tour.

Foto: flickr.com

Sergej Zubov v dresu Dallasu

Článek

Zubov letos po 17 letech v NHL zamířil zpět do Ruska a posílil v Kontinentální lize Petrohrad. Už před sezonou vyhlásil, že by se chtěl dostat do nominace sborné na olympijské hry ve Vancouveru. Naposledy se představil v dresu Ruska na Světovém poháru v roce 1996.

Produktivní bek v NHL za New York Rangers, Pittsburgh a Dallas nasbíral v 1068 zápasech základní části 771 bodů za 152 branek a 619 asistencí a ve 164 utkáních play off přidal 117 bodů za 24 branek a 93 asistencí. Dvakrát získal Stanleyův pohár - s Rangers v roce 1994 a s Dallasem o pět let později.

Cenné triumfy má z kádru i dalších 19 hráčů, kteří se představili při kralování sborné na světových šampionátech loni v Kanadě a letos ve Švýcarsku. Obě zlaté medaile mají ve sbírce brankář Alexandr Jerjomenko, obránci Dmitrij Kalinin, Konstantin Kornějev, Ilja Nikulin, Vitalij Proškin a útočníci Alexej Morozov, Alexandr Radulov, Sergej Mozjakin, Konstantin Gorovikov, Alexej Těreščenko, Danis Zaripov a Sergej Zinovjev.

Jen v Québeku byl forvard Maxim Sušinskij a pouze v Bernu gólman Vitalij Košečkin, zadáci Vitalij Višněvskij, Vitalij Aťjušov, Oleg Tverdovskij a útočníci Alexandr Pěrežogin a Anton Kurjanov.

Do turnaje v Helsinkách vstoupí tým kouče Bykova a jeho asistenta Igora Zacharkina ve čtvrtek 5. listopadu proti domácímu Finsku. V dalším zápase narazí Rusové v Hartwall Areně o dva dny později na Švédsko a v neděli 8. listopadu je čeká duel s Českou republikou.

Širší nominace Ruska na turnaj Karjala v Helsinkách (5.- 8. listopadu):
Brankáři: Alexandr Jerjomenko (Ufa), Vasilij Košečkin (Togliatti), Georgij Gelašvili (Jaroslavl),
obránci: Vitalij Proškin, Oleg Tverdovskij, Dmitrij Kalinin (všichni Ufa), Vitalij Višněvskij, Alexandr Guskov (oba Jaroslavl), Konstantin Kornějev, Denis Kuljaš (oba CSKA Moskva), Ilja Nikulin (Kazaň), Vitalij Aťjušov (Magnitogorsk), Sergej Zubov (Petrohrad),
útočníci: Sergej Zinovjev, Alexandr Radulov, Viktor Kozlov, Alexandr Pěrežogin (všichni Ufa), Danis Zaripov, Alexej Těreščenko, Alej Morozov (všichni Kazaň), Maxim Sušinskij, Konstantin Gorovikov (oba Petrohrad), Oleg Saprykin (Dynamo Moskva), Sergej Mozjakin (Atlant Mytišči), Anton Kurjanov (Omsk), Alexandr Galimov (Jaroslavl), Pjotr Sčatlivyj (CSKA Moskva), Kirill Kňazev (Spartak Moskva).

Reklama