Hlavní obsah

Čeští hokejisté táhnou Poláky a Nizozemce Kontinentálním pohárem

PRAHA

Liga mistrů se letos pod křídly Mezinárodní hokejové federace nekoná a tak nejvyšším hokejovým turnajem na klubové úrovni je pod křídly IIHF tentokrát jen Kontinentální pohár. Ovšem ten hrají mužstva poněkud jiné garnitury, vždyť skupiny druhého kola vyhrály tento víkend kluby z Polska a dokonce Nizozemska. Nás alespoň může těšit, že se na jejich úspěchu výraznou měrou podíleli Češi.

Článek

Nizozemský hokejový klub HYS Haag byl založen už v roce 1936, přesto pochybuji, že o něm někdo z českých fanoušků někdy slyšel. Lední hokej v Nizozemsku je pro nás tak zajímavý asi jako český sýr pro Nizozemce.

V Haagu je největší hvězdou 38letý Selivanov

V Haagu však zažívají skvělé hokejové časy. Jejich klub na jaře vyhrál po dlouhých 40 letech nizozemský šampionát a zatím se mu daří i na mezinárodní úrovni. O víkendu Haag vstoupil do druhého kola Kontinentálního poháru a hladce si poradil se svými soupeři z Rumunska, Maďarska, a Španělska.

V každém zápase přitom bodoval bývalý útočník Slavie a Třince Jan Boháč. Sedmadvacetiletý rodák z Tábora si zahrál i na dvou juniorských mistrovstvích světa, za nizozemský klub nastupuje od roku 2007.

Haag je vůbec poskládán hodně mezinárodně. Rodilých Nizozemců je v klubu jen osm, zbytek tvoří Kanaďané, Američané, Čech, Švéd, Lotyš a především Rus Alexander Selivanov. Osmatřicetiletý forvard už toho má hodně za sebou, dokonce má na kontě téměř 500 zápasů v NHL za Tampu, Edmonton, a Columbus. Kromě Ruska pak hrával také v Německu a Švýcarsku.

Trenér Roháček sbírá úspěchy i v mezinárodní konfrontaci

Česká stopa a to mnohem výraznější než v Haagu je pak u vítěze druhé skupiny Kontinentálního poháru, polská Cracovie Krakov. V populárním klubu hraje exvítkovický obránce Martin Dudáš a útočník David Musial, jenž před lety oblékal dresy Zlína a Olomouce. Střídačce pak od roku 2004 velí český kouč Rudolf Roháček, jenž už stihl pro Cracovii získat několik mistrovských titulů.

Naposledy se radoval letos a zajistil tak polskému mistru účast v prvním kvalifikačním kole Ligy mistrů. Ta se ale nakonec nekonala, tak vzal Krakov zavděk Kontinentálnímu poháru. Roháčkovi svěřenci si o víkendu poradili na domácím ledě s kluby z Estonska, Litvy a Kazachstánu a mohou se stejně jako Haag těšit na třetí kolo soutěže koncem listopadu.

V litevské Liepaje už bude mít Krakov mnohem větší konkurenci. Kromě domácího týmu se utká s rakouským Salcburkem a Sokolem Kyjev. Haag čeká v Bolzanu domácí tým Foxes, britský Sheffield, a slovinský Maribor. Superfinále Kontinentálního poháru je na programu v Grenoblu 15. - 17. ledna, kde budou kromě vítězů skupin ještě domácí tým a běloruský Junosť Minsk.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko