Hlavní obsah

Na olympiádu pojedu jen jako jednička, vzkázal brankář Finů Kiprusoff

Jirka G. NovákSport.cz

Trenéři finské hokejové reprezentace budou zřejmě muset brzy rozhodnout, kdo bude jejich brankářskou jedničkou na blížících se olympijských hrách ve Vancouveru. Jinak by jim mohly nastat nepříjemné potíže. Držitel Vezina Trophy za ročník NHL 2005/06 Miikka Kiprusoff totiž prohlásil, že na olympiádu pojede pouze jako brankářská jednička. Jinak raději zůstane doma.

Článek

"Pokud nebudu mít jistotu, že budu chytat, raději bych ten čas využil na odpočinek," prohlásil v listu Calgary Herald o hrách ve Vancouveru Miikka Kiiprusoff. "Samozřejmě... jde o olympiádu, kde jsem nikdy nebyl. A navíc by mi odpadlo i složité cestování... Ale zatím je to ještě daleko a nechci se tím příliš zaobírat. Uvidíme, co se stane," dodal brankář Calgary Flames.

O své možné pozici už mluvil i s generálním manažerem finské reprezentace Jari Kurrim a hlavním koučem Jukka Jalonenem, kteří byli na inspekci v NHL před pár dny. "Řekl jsem jim, že jsem připraven, ale ještě je přede mnou spousta zápasů v dresu Calgary," komentoval schůzku Kiprusoff.

Na šanci čekají i Niittymäki a další 

Třiatřicetiletý Kiprusoff patří mezi nejlepší finské brankáře posledních let. Od roku 2005 je suverénní jedničkou Calgary Flames v NHL, v roce 2006 dokonce získal Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana soutěže a dvakrát po sobě byl v All-star týmu NHL. Není divu, že s ním Flames uzavřeli smlouvu až do roku 2014.

Ovšem i kdyby Kiprusoff trucoval, nemusí mít z toho funkcionáři finského výběru těžkou hlavu. Jen v NHL má finská brankářská škola sedminásobné zastoupení, což je suverénně nejvíce ze všech evropských zemí. Rusko má v brankovišti pět hráčů, Češi a Švédové po čtyřech.

Antero Niittymäki z Tampy, jenž vychytal Suomi stříbro na olympiádě v Turíně, dokonce vévodí statistikám NHL v procentuální úspěšnosti zásahů. Skvělá čísla má vedle Kiprusoffa i Tuukka Rask z Bostonu nebo brankář Finů na posledním MS ve Švýcarsku Pekka Rinne z Nashvillu.

Selänne: Máme spoustu skvělých brankářů

A v záloze jsou i další. Gólman Finů na posledních akcích Euro Hockey Tour Petri Vehanen vládne finské lize, Fredrik Norrena zase patří k nejlepším ve švédské Elitserien. A brankář ruského Omsku Karri Rämö má v KHL po 22 zápasech fantastický průměr 1,95 branky na zápas. S nedostatkem kvalitních gólmanů si Finové opravdu lámat hlavu nemusí.

"Myslím, že je to úžasné. Na tomhle postu máme opravdu skvělou konkurenci," pochvaluje si i finská legenda Teemu Selänne. "Máme pět nebo šest brankářů, kteří klidně mohou být na olympiádě jedničkou. Zkušenosti a vyrovnané výkony z posledních let sice mluví pro Kiprusoffa, ale jak jsem řekl, jsou tady i další kvalitní brankáři," dodal devětatřicetiletý útočník.

Brankáři hokejistů Finska na posledních velkých akcích:
AkceBrankářivýsledek
MS 2009Rinne (7) a Rämöčtvrtfinále
MS 2008Bäckström (8) a Vehanen (1)bronz
MS 2007Lehtonen (6) a Norrena (3)stříbro
MS 2006Norrena (6) a Niittymäki (4)bronz
ZOH 2006Niittymäki (6) a Norrena (2)stříbro
MS 2005Bäckström (5) a Norrena (2)čtvrtfinále
MS 2004Noronen (5), Markkanen, Norrena (1)čtvrtfinále
Pozn.: čísla za jménem brankáře znamenají počet odchytaných zápasů.

Reklama

Související témata: