Hlavní obsah

Rozhodčí se bojí o zdraví, šestnáctiletý hokejista jednoho z nich krosčekoval

Alarmující událost se stala v zámoří při utkání mládežnických týmů poté, co si rozhodčí dovolil vyloučit šestnáctiletého hokejistu za faul. Rozzuřený mladík se rozjel proti hlavnímu arbitrovi a jako smyslů zbavený ho krosčekoval do hrudníku. "Nemají žádný respekt k sudím," stěžoval si trenér týmu OHL Brampton Battalion Stan Butler.

Foto: www.khl.ru

Hokejoví rozhodčí jsou terčem mladých hokejistů

Článek

Znepokojující je rovněž fakt, že kanadská média uvedla, že podobných případů se v nižších zámořských ligách událo kolem 122. Jednalo se především o špatné chování hráčů v souvislosti s narůstajícím rasismem, údery do hlavy a v neposlední řadě nadávky rozhodčímu.

"Hráči mezi sebou většinou chovají respekt, mají úctu k hokeji, ale k rozhodčím tedy rozhodně ne," varoval pro The Star kouč Bramptonu Stan Butler, jenž strávil přes deset let v nižších mládežnických soutěžích (GHTL) a půsbil rovněž u kanadského reprezentačního juniorského celku. Nejednou byl Butler svědkem toho, jak se hráč začal rvát s čárovým rozhodčím. "Vidět děti debatovat se sudím a jak při tom máchají s hokejkami, je otřesné!" dodal.

Uděleno přes 1100 vyšších trestů

V minulém roce bylo v GHTL uděleno přes 1100 trestů vyšších než 2 minuty. Většinou se jednalo o tresty 5 minut + do konce zápasu za extrémní vzplanutí emocí mladých hráčů. Podle prezidenta GHTL Johna Gardnera jsou většinou důvodem hlubší sociální problémy, včetně frustrace ze školy nebo problémy z domova. Jiní vidí problém v inspiraci mladých hokejistů z chování "hvězd" v NHL, které jsou pro mladé hokejisty vzorem.

"Takové jednání vidí v určité míře na profesionální úrovni a podle toho se také chovají, všichni chtějí přeci být profíky v NHL," varoval šéf rozhodčích GHTL Brian Coles. "Všechno začíná u rodičů, učitelů, trenérů, a pokud takové jednání nezastavíme, bude později mnohem těžší děti napravit," vzkázal Paul Dennis, jenž pracoval na rozvoji hráčů v Torontu Maple Leafs a nyní působí jako sportovní psycholog na univerzitě.

Reklama