Hlavní obsah

Karlovy Vary chtějí zlomit české neúspěchy na Spengler Cupu, pomůže jim i Pálffy

PRAHA

Podruhé za sebou, nyní ale s mnohem zkušenějším kádrem se hokejisté Karlových Varů představí na Spenglerově poháru v Davosu, nejstarším evropském klubovém turnaji. Zatímco v loňském roce Západočeši s mnoha juniory v sestavě dosáhli na čtvrté místo, letos myslí podstatně výše. I proto, že do Davosu veze trenér Pavel Hynek kompletní kádr, navíc posilněný hvězdným Žigmundem Pálffym a zadákem Zdeňkem Kutlákem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hokejisté Karlových Varů se chystají na Spenglerův pohár

Článek

Klubové vedení by svůj tým rádo vidělo ve finále, prestižní turnaj rozhodně nebere na lehkou váhu. „Vím, že Evropa tomu přikládá veliký význam. Nejedeme tam na výlet nebo něco zkoušet. Budeme reprezentovat nejenom Karlovy Vary, ale celý český hokej,“ vyhlašuje kouč Energie Pavel Hynek. Toho navíc potěšilo, že pro klání v Davosu jeho celek posílí slovenská ofenzivní hvězda Žigmund Pálffy a reprezentační obránce Zdeněk Kutlák.

„V minulosti jezdily české týmy do Davosu bez posil nebo jen doplněné o juniory. Nebyly proto konkurenceschopné. Každý tým se totiž do Davosu posílí, kvalitu proto musíte mít ve všech čtyřech pětkách,“ pochvaluje si Hynek doplnění mužstva. Zejména z přítomnosti Pálffyho má trenér úřadujících mistrů obrovskou radost. „Jeho ani nemusím nějak představovat, za něj hovoří jeho kariéra. Umí dát gól, proto od něj očekáváme produktivitu a pomoc do přesilových her,“ říká na adresu hvězdy, která září ve slovenské nejvyšší soutěži v dresu Skalice.

Z Pálffyho přítomnosti jsou nadšeni i samotní hráči. „Bude pro nás přínosem. Všichni od něj můžeme něco okoukat, jenom nás to obohatí,“ říká za všechny obránce Jakub Čutta. Kutlákovou výhodou zase je, že dobře zná švýcarské prostředí, působí totiž v celku Ambri Piotta. „Je to výhoda. Věřím, že nám pomůže vyztužit naše obranné řady,“ prohlašuje Hynek.

Ten do Davosu veze kádr čítající pětadvacet jmen, která hodlá protočit. Energetiky totiž čeká náročný program, v sobotu vstoupí do turnaje zápasem s Kanadou, v následujících třech dnech pak odehrají další trio utkání. „Nemůžeme strhat první dvě lajny. Podle výkonnosti hráče protočíme,“ plánuje si dopředu stratég, který ani nechce žehrat nad faktem, že jeho tým společně s německým Mannheimem nebude mít mezi zápasy ani jeden den volna. „Nevidím v tom až takový problém, nechci se na to vymlouvat.“

Poslední triumf Čechů? Hynka zamrazilo, jak je to dávno

V době, kdy do Davosu jezdila Sparta, sice Hynek stál na střídačce holešovických, vždy ale prestižní turnaj musel kvůli juniorskému mistrovství světa vynechat. O to víc se nyní nemůže dočkat. „Vyloženě se na to těším, protože jsem od všech kolegů trenérů i hráčů slyšel výborné reference.“ To může potvrdit i Čutta. „Je tam neuvěřitelná atmosféra, pro hráče je to obrovský zážitek,“ doplňuje.

Oproti loňskému roku si navíc Karlovarští troufají na vyšší příčky. „Když jsem si přečetl, že od roku 1982 tam žádný český tým nevyhrál, úplně mě zamrazilo,“ připomněl Hynek poslední triumf českého hokeje, kterého dosáhla Dukla Jihlava. „Vedení chce co největší úspěch, mluvilo se o finále. Zůstaneme ale skromnější, půjdeme do toho s pokorou a uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ snaží se volit mírnější slova obránce Ondřej Němec. „Každopádně to ale pro nás budou zatěžkávající zkoušky, narazíme totiž na ty nejkvalitnější mančafty v Evropě,“ dodává.

Loni se z triumfu radovali hokejisté moskevského Dynama pod vedením českého trenéra Vladimíra Vůjtka, který měl v kádru Petra Čajánka s Karlem Rachůnkem. Letos by se kromě Karlových Varů měl v Davosu představit i trojlístek dalších Čechů. V Davosu působí Petr Tatíček s Josefem Marhou, barvy Dinama Minsk hájí Martin Ševc. Všechny zápasy turnaje odvysílá druhý kanál Eurosportu.

Program Spenglerova poháru:
Sobota 26. prosince:
15:00 Dinamo Minsk - HC Davos,
20:15 Team Kanada - Energie Karlovy Vary.
Neděle 27. prosince:
15:00 HC Davos - Energie Karlovy Vary,
20:15 Adler Mannheim - Dinamo Minsk.
Pondělí 28. prosince:
15:00 Energie Karlovy Vary - Adler Mannheim,
20:15 Team Kanada - HC Davos.
Úterý 29. prosince:
15:00 Adler Mannheim - Team Kanada,
20:15 Energie Karlovy Vary - Dinamo Minsk.
Středa 30. prosince:
15:00 Dinamo Minsk - Team Kanada,
20:15 HC Davos - Adler Mannheim.
Čtvrtek 31. prosince:
12:00 finále

Reklama

Související témata: