Hlavní obsah

O víkendu vyvrcholí Kontinentální pohár, favority jsou Minsk a Salcburk

PRAHA

Při absenci Evropské ligy je jediným měřením sil hokejových klubů z Evropy Kontinentální pohár, jehož třináctý ročník vyvrcholí tento víkend. Finálový turnaj tentokrát hostí francouzský Grenoble a kromě domácího týmu se na něm představí běloruský Junosť Minsk a dva celky, které si účast ve finále musely vybojovat: britský tým Sheffield Steelers a rakouský Red Bull Salcburk.

Foto: junost.org

Hokejisté běloruského klubu Junosť Minsk

Článek

Do letošního ročníku Kontinentálního poháru nastoupilo celkem devatenáct evropských mužstev, Česká republika zájem neměla, nezúčastnili se ani Slováci. Zpravidla šlo o týmy mimo evropskou špičku a příležitost pro hokejové trpaslíky - představili se například zástupci z Turecka, Španělska, Rumunska, Nizozemska, nebo dokonce Izraele.

Až ve třetí fázi turnaje se objevila známější jména. Italské Bolzano však nestačilo v domácím prostředí na britský Sheffield a Sokol Kyjev zase na turnaji v lotyšské Liepaji přehrál Salcburk. Junosť Minsk byl stejně jako hostující Grenoble nominován rovnou do finále a běloruský tým také jako jediný ze čtveřice už turnaj vyhrál, v roce 2007.

Junosť spoléhá i na Ukrajince

Junosť je zřejmě největším favoritem na vítězství i letos. Běloruského mistra vede Michail Zacharov, jenž je zároveň koučem ukrajinského národního týmu a v klubu vede i své reprezentační svěřence Timčenka a Materuchina, několik světových šampionátů má za sebou i obránce Ostrouško. V brance je 35letý bývalý běloruský reprezentant Sergej Šabanov i současní členové národního týmu Běloruska.

Překazit cestu Junosťu za dalším triumfem může Salcburk, první rakouský klub ve finále Kontinentálního poháru. Pro rakouský hokej je to navíc největší klubový úspěch na evropské scéně od roku 1998, kdy Feldkirch vyhrál tehdejší Evropskou ligu. Blízko finále byli hokejisté z rodiště skladatele Mozarta v roce 2007, ale prohráli právě s pozdějším vítězem Junosť Minsk 0:1.

Na lavičce klubu, mohutně podporovaného známým výrobcem nápoje Red Bull, stojí kouč Pierre Pagé, jenž má bohaté zkušenosti z NHL a měl úspěchy i v Německu s berlínským Eisbärenem. Na soupisce je navíc několik rakouských reprezentantů a také šest Kanaďanů, útočník Steve Regier hrál ještě loni NHL za St. Louis.

Jediný Čech pro zranění hrát nebude

Grenoble je jedenáctinásobný mistr Francie a jeho odchovancem je například současný gólman Chicaga Cristobal Huet. Pro naše fanoušky je ovšem především zajímavý tím, že jeho barvy hájí také pardubický rodák Luděk Brož. A to ještě před sezónou z klubu odešli další čeští útočníci Luděk Krayzel a Martin Máša. Ve finále se však kvůli potížím se zády neobjeví ani Brož, do sestavy se má vrátit až v únoru.

Před dvěma roky Grenoblu utekla účast ve finále, když prohrál v rozhodujícím zápase s dánským Aalborgem na samostatné nájezdy a proto by chtěl tentokrát uspět. V moderní hale Patinoire Pole Sud, největším zimním stadionu ve Francii pro 3500 sedících fanoušků, se očekává bouřlivá atmosféra. Při lize bývá tradičně vyprodáno.

Britský tým Sheffield Steelers neprožívá nejlepší sezónu, v osmičlenné britské lize je až sedmý. V Kontinentálním poháru se mu ale daří, v předchozím turnaji zdolal Haag, Maribor, a na nájezdy i domácí Bolzano. A také má věrné fanoušky - už v Itálii Steelers podporovalo několik stovek příznivců, podobný počet se odhaduje i v Grenoblu.

Program finále Kontinentálního poháru:
pátek 15. ledna:
16:00Junosť Minsk - Salcburk
20:00Grenoble - Sheffield
sobota 16. ledna:
16:00Sheffield - Salcburk
20:00Junosť Minsk - Grenoble
neděle 17. ledna:
15:00Sheffield - Junosť Minsk
19:00Grenoble - Salcburk

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko