Hlavní obsah

VIDEO: Brutální faul v Kanadě. Hokejista chvíli nedýchal

QUEBEC

Kapitán kanadské dvacítky na nedávném šampionátu Patrice Cormier je ostrý chlapík, ovšem v zápalu hry se občas dostane až za hranice hokejové tvrdosti. Ve střetech zvedá lokty pořádně vysoko, což už odskákal nejeden soupeř. Naposledy v juniorské zámořské soutěži QMJHL brutálně zasáhl do hlavy Mikaela Tama.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Patrice Cormier na archivním snímku sráží u mantinelu Švýcara Jannika Fischera během semifinálového duelu mistrovství světa dvacítek.

Článek

Cormier skočil na led a okamžitě vytrčil loket proti Tamovi z mužstva Quebec Ramparts. Protivníka knokautoval, jeho tělo se pak třáslo v křečích. Hráč podle zámořských médií dokonce více než půl minuty nedýchal a musel být ihned hospitalizován. Nyní je Tamův stav již stabilizovaný.

Proti Cormierovi okamžitě vystartovala kanadská legenda Patrick Roy. Ten šéfuje klubu z Quebecku. Roye rozzuřilo zejména to, jak se Cormier po nechutném faulu choval. „Vůbec neprojevil žádnou lítost, ještě se hádal s rozhodčím.“ Kvůli otřesnému zákroku zavolal policii, Cormierovi navíc hrozí distanc do konce sezóny.

Cormiera brání jeho spoluhráči z kanadské dvacítky. Prý je jen příliš emotivní. „Rozhodně to neudělal schválně, nechtěl by nikoho záměrně zranit, takový není,“ řekl televizní stanici TSN jeden z nich Angelo Pietrangelo. „Kdybyste ho znali i mimo led, věděli byste, že je fajn.“ K tomu se přidal Stefan Della Rovere. „Znám ho osobně, nikomu by neublížil. Prostě jen tvrdě pracuje na obou koncích hřiště, tyhle rány k jeho hře nepatří,“ podotkl hráč.

Dění na ledě okolo Cormiera tomu však příliš neodpovídá. Devatenáctiletý hokejista, kterého si v druhém kole draftu 2008 vybralo New Jersey Devils, ukázal podobné zákroky i před světovým šampionátem hokejových nadějí, když trefil loktem do hlavy také Švéda Antona Rodina a Fina Teemu Hartikainena.

Reklama

Související témata: