Hlavní obsah

Bývalý hráč NHL si odpykal trest za plánování vraždy a bude zase hrát

HALIFAX

Hokejový útočník Mike Danton, který v minulosti hrával v NHL za New Jersey a St. Louis, se po propuštění z vězení vrací k hokeji. Devětadvacetiletý Danton, jenž za přípravu vraždy svého agenta strávil za mřížemi více než pět let, by se měl představit v dresu Saint Mary's Huskies v duelu univerzitních mužstev proti Acadia Axemen.

Foto: Paul Darrow, Reuters

Mike Danton na tréninku svého nového týmu

Článek

Kanadský hokejista byl z vězení propuštěn v září minulého roku a před pár týdny dorazil na univerzitu. Podle pravidel může nyní hrát univerzitní hokej tři roky. Jak se sám Danton nechal v průběhu minulého týdne slyšet, chce se nyní soustředit na svá studia a návrat ke hře, kterou miluje. Podle plánů trenéra Trevora Stienburga by mohl nastoupit v centru druhé útočné formace.

Chtěl nechat zabít svého agenta

Danton byl v listopadu 2004 odsouzen k původně sedmi letům a šesti měsícům odnětí svobody za to, že připravoval vraždu svého agenta Davida Frosta. Toho chtěl nechat zabít údajně proto, že se bál, aby neřekl klubovému zaměstnavateli o jeho problémech s alkoholem a drogami.

Danton vymyslel scénář nájemné vraždy tak, aby vypadala jako loupežné přepadení. Najatým vrahem za odměnu deset tisíc dolarů měl být policista Justin Jones, jenž poté svědčil proti Dantonovi.

K realizaci celého plánu však už nedošlo, protože vyšetřovatelé zachytili Dantonovu komunikaci s přítelkyní Katie Wolfmeyerovou, kterou požádal, aby mu pomohla. Wolfmeyerová byla obžalovaná z napomáhání k vraždě, ale soud ji zbavil obvinění.

Danton odehrál během krátké kariéry v NHL za Devils a Blues celkem 87 zápasů, v nichž si připsal 14 bodů za devět branek a pět asistencí. Navrch přidal 182 trestných minut.

Reklama