Hlavní obsah

Síň slávy v Torontu vystaví puk, jímž Crosby rozhodl olympijské finále

TORONTO

Hokejová Síň slávy v Torontu se brzy dočká nového cenného kousku. Mezi vystavené exponáty totiž přibude puk, jímž Sidney Crosby vstřelil vítězný gól Kanady v osmé minutě prodloužení finále letošního olympijského turnaje ve Vancouveru proti reprezentačnímu týmu USA.

Foto: Todd Korol , Reuters

Kanadští hokejisté se radují z rozhodující branky Sidneyho Crosbyho (uprostřed).

Článek

Pro Kanadu možná nejslavnější kousek černé pryže v hokejové historii se objevil až dlouho po skončení olympijských her. Důvodem byla údajně skutečnost, že činovníci, kteří puk ve víru oslav kanadského vítězství pečlivě skrývali, hledali tu správnou osobu, které mají kotouč předat. Na Mezinárodní hokejovou federaci (IIHF) se tak dostal až minulý týden. IIHF ho následně adresovala do Toronta.

Právě IIHF, organizační výbor her i představitelé torontské Síně slávy se přitom snažili po skončení finále puku delší čas dopátrat. "Neuvěřitelný turnaj ve Vancouveru byl završen zápasem o zlato, na který se nikdy nezapomene," řekl prezident IIHF René Fasel. "IIHF je hrdá, že pomohla zajistit, aby tento cenný kus historie byl na správném místě, kde ho budou moct všichni vidět a vzpomenout si, kde byli a co cítili přesně v momentě, kdy rozhodující gól padl," doplnil Fasel.

Puk by měl být v Torontu vystaven co nejdříve. "Vítězný puk, který vyhrál zlatou medaili, je pokladem, který bude poutat pozornost mnoha hokejových fanoušků, kteří Síň slávy navštíví. A my jsme nesmírně šťastní, že už je na cestě sem," řekl správce Síně slávy Phil Pritchard. "Dáme si záležet na tom, abychom vybrali správné místo mezi ostatními pamětihodnostmi, které připomínají velké momenty hokejové historie," ujistil.

Radost z cenného nálezu měl také střelec rozhodující branky Crosby. "Jsem šťastný, když vidím, že puk jde do Síně slávy," prohlásil kanadský hrdina, v NHL útočník Pittsburghu. "Jsem velmi šťastný za to, že jsem byl součástí týmu a také toho utkání. Těší mě, že hokejoví fanoušci dostanou šanci ten moment také sdílet a vítězný puk z prodloužení uvidí zblízka," dodal Crosby.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články