Hlavní obsah

Gretzky se přimlouvá za to, aby hokejisté z NHL hráli v Soči 2014

Hokejová legenda Wayne Grezky se přimlouvá za to, aby i na olympijských hrách v Soči 2014 mohli startovat hráči z NHL. Nejproduktivnější hráč historie zámořské soutěže reagoval na neochotu komisionáře Garyho Bettmana přerušit kvůli hrám v Soči na tři týdny ligu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Wayne Gretzky na tiskové konferenci v Praze

Článek

"Olympijské hry pomáhají hokeji," řekl dnes agentuře Reuters Gretzky, který před touto sezonou skončil po čtyřech letech v roli trenéra Phoenixu. "V posledních osmi letech hráli ruští, švédští a všichni další evropští hráči ve Spojených státech a Kanadě," zmínil se o hrách v Salt Lake City 2002 a letos ve Vancouveru. V obou případech vyhrála Kanada, před osmi lety byl Gretzky jejím generálním manažerem.

Hokejisté z NHL startují na olympijských hrách od roku 1998, přičemž tehdejší "turnaj století" v Naganu vyhrála Česká republika. Ohledně Soči zůstává komisionář Bettman zdrženlivý a ve Vancouveru uvedl, že o uvolnění či neuvolnění hráčů ze zámoří rozhodne nejdříve za dva roky.

"Chápu pohled komisionáře, že se mu nezdá přerušit soutěž na 20 dnů. Ale myslím, že my ze Severní Ameriky jim tentokrát dlužíme jet na jejich olympijské hry," řekl směrem k Evropě devětačtyřicetiletý Gretzky, jenž v únoru ve Vancouveru zapálil olympijský oheň.

Reklama

Související témata: