Hlavní obsah

Hokejisté USA obhájili titul na MS osmnáctek, ve finále zdolali Švédsko

Hokejisté Spojených států amerických slaví stejně jako loni zisk titulu na mistrovství světa hráčů do 18 let. V Minsku zdolali ve finále Švédsko 3:1 a triumfovali v této věkové kategorii už počtvrté za posledních šest let. Švédové přes porážku dosáhli nejlepšího umístění od roku 1999, kdy na prvním světovém šampionátu skončili také druzí.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Radost amerických mladíků po vítězství nad českým výběrem. V pátek už slavili obhajobu titulu.

Článek

Bronz obhájilo Finsko, které v duelu o třetí místo porazilo Rusy vysoko 5:1. Hattrickem se na tom podílel Teemu Pulkkinen. Rusové, kteří na minulých dvou světových šampionátech skončili druzí a předtím dokonce triumfovali, se poprvé od roku 2006 nedostali na stupně vítězů.

Američané, kteří ve čtvrtfinále vyřadili Českou republiku, vstoupili do finálové bitvy razantně a po 130 vteřinách prostřelil Moffatt od modré čáry brankáře Gustafssona, který měl zakrytý výhled. Ve 14. minutě fauloval u mantinelu Američan Watson Snalla a dostal trest na pět minut a do konce utkání, zatímco švédský bek opustil led na nosítkách.

V dlouhé přesilovce trefil Arnold tyč a neuspěl ani z dorážky Rust. Sudí si pak prověřili u videorozhodčího, že k vyrovnání opravdu nedošlo. Ve 28. minutě zvýšil těsně po skončení americké přesilovky po Shoreově přihrávce Faulk. Další možnosti USA měli Zucker s Tinordim, které sice nevyužili, ale ve 34. minutě už upravil na 3:0 Grimaldi. Campbellovi sebral v 47. minutě čisté konto Rensfeldt, ale vítězství si Američané vzít nenechali.

V duelu o bronz trval nerozhodný stav do 36. minuty, než se trefil při Namestnikovově vyloučení Pulkkinen. Další přesilovku využil v úvodu závěrečné části Mikael Granlund a Finové si ve zbytku zápasu soupeře vychutnali. Trefil se ještě Donskoi a dvakrát Pulkkinen. V závěru došlo k potyčkám a v oslabení ještě zkorigoval výsledek Galimov.

Mistrovství světa hokejistů do osmnácti let v Minsku
Finále
Švédsko - USA 1:3 (0:1, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 47. Rensfeldt (Brodin, Ottosson) - 3. Moffatt (Forbort, Grimaldi), 28. Faulk (Shore, Czarnik), 34. Grimaldi (Zucker, Clendening). Rozhodčí: Bauer (Něm.), Partanen (Fin.) - Carlson (Kan.), Gebauer (ČR). Vyloučení: 4:2, navíc Watson (USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 3000.
O 3. místo
Finsko - Rusko 5:1 (0:0, 1:0, 4:1)
Branky a nahrávky: 36. Pulkkinen (Hakanpää), 43. Mikael Granlund (Markus Granlund), 48. Donskoi (Mikael Granlund, Väkiparta), 50. Pulkkinen (Markus Granlund, Mikael Granlund), 55. Pulkkinen - 59. Galimov (Kulikov). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Claesson - Winge (oba Švéd.), Wahl (USA). Vyloučení: 4:12, navíc Asten 10 min., Partanen, Hovinen, Moisio - Šalunov, Nestěrov, Arzamascev všichni 5 min a do konce utkání. Využití: 3:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 2200.
Konečné pořadí: 1. USA, 2. Švédsko, 3. Finsko, 4. Rusko, 5. Švýcarsko, 6. Česká republika, 7. Kanada, 8. Slovensko, 9. Lotyšsko - sestup, 10. Bělorusko - sestup.

Reklama

Související témata: