Hlavní obsah

Lála obuje brusle při Reichlově loučení

Martin KézrPrávo

Od července 1989 žije v Německu, dokonce se tam znovu oženil. Padesátiletý hokejový útočník Jiří Lála, jehož gól do prázdné branky při power play Kanaďanů před čtvrtstoletím pečetil zlato z pražského MS, se ale chystá naposledy obout brusle na českém ledě.

Článek

„Bude to 30. července při Reichlově rozlučce v Litvínově. Poznali jsme se s Albym v devadesátých letech při společném působení ve Frankfurtu a stali se z nás kamarádi, i naše rodiny se navštěvují. Jezdil jsem mu i fandit, když hrál za nároďák. Slíbil jsem mu, že při jeho exhibici definitivně naposledy vyjedu na led,“ prozrazuje Lála, jenž byl minulý týden uveden do Síně slávy českého hokeje.

Otevřeně přiznává, že opravdu hodně dlouho nestál na bruslích. „Když mě syn Joe, jenž chytá v Německu za žáky, naposledy vytáhl na rybník, bylo to utrpení pro nohy,“ vypráví Lála, který nyní žije s rodinou v Regensburgu. „Poslední čtyři roky jezdím pracovně hodně do Česka, naše firma zajišťuje reklamní poutače do nákupních vozíků pro velké obchodní řetězce, jako jsou Interspar nebo Kaufland,“ přibližuje podnikatelskou aktivitu.

„Od hokeje jsem se sice trochu vzdálil, ale působení na českém trhu považuji za jedno z nejlepších rozhodnutí mé obchodní kariéry. Plánujeme, že vstoupíme i na Slovensko,“ usmívá se slavný exbudějovický útočník, který do firmy už přivedl i syna z prvního manželství.

„Byl jsem ale překvapen, že mě lidi pořád poznávají a vědí, kdo jsem v hokeji byl. Někdy se chvíli dívají a pak se nesměle zeptají: „Nejste vy ten Lála, co dal v pětaosmdesátém gól Kanadě?“ Nebo než se potkáme, ptají se do telefonu, jestli jsem příbuzný s tím útočníkem, a pak rádi vzpomínají,“ líčí Lála, který přijal německé občanství.

„Musel jsem se přitom vzdát českého, ale ani to nijak neřeším, v Evropské unii je to vlastně jedno, jaký pas máte.“

Reklama