Hlavní obsah

Legendární Chelios nejspíš v 48 letech skončí s hokejem

CHICAGO

Slavný hokejový obránce Chris Chelios naznačil, že se ve 48 letech chystá zakončit svou dlouhou a bohatou kariéru. Američan s řeckými předky, jenž se zařadil mezi největší postavy historie NHL, řekl deníku Chicago Tribune, že si je rozhodnutím o konci kariéry na 99 procent jistý.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Chris Chelios

Článek

Chelios odehrál poslední sezonu převážně v nižší AHL za tým Chicago Wolves, který je farmou Atlanty, ale díky dvoucestné smlouvě s Thrashers se na sedm utkání objevil také v NHL. V AHL absolvoval 46 utkání a připsal si 22 bodů za pět branek a 17 asistencí. V play off nastoupil k dalším 14 duelům, ale nebodoval.

Přestože podle ohlasů ze zámoří patřil nejstarší hráč AHL k hlavním oporám Wolves, pokud opravdu skončí, nebude na svůj poslední start vzpomínat v nejlepším. Vyřazení Chicaga z play off totiž přišlo v prodloužení sedmého utkání proti týmu Texas Stars právě po Cheliosově ztrátě kotouče, po níž Jamie Benn celou sérii rozhodl.

Chelios si chybu hodně vyčítal a připustil, že právě ta bude posledním počinem jeho 27 let dlouhé kariéry. "Jsem si na 99 procent jistý, že právě tohle bude konec," prohlásil rodák z Chicaga s tím, že jedno procento si nechává jako rezervu, pokud by ho v rozhodování příliš ovlivňoval smolný konec úterního zápasu.

Hráč, který se proslavil extrémně náročnou letní přípravou, připustil, že se již cítí opotřebovaný. "Nevím, zda je zrovna správná chvíle to říct, ale byla to pro mě skvělá příležitost," řekl k angažmá v týmu Wolves. "Fyzicky už mě to však dohnalo. Vždy jsem říkal, že skončím, pokud už nebudu mít kde brát (sílu). A myslím, že právě do takového bodu jsem se dostal," doplnil Chelios.

Svou kariéru v NHL nastartoval ve slavném Montrealu, ale poté se dostal do Chicaga, kde odehrál za Blackhawks devět sezon. V ročníku 1998/99 se přesunul v závěru základní části do Detroitu s nímž dobyl dvakrát Stanley Cup, což se mu jednou podařilo již s Montrealem. Třikrát vyhrál Norrisovu trofej určenou nejlepšímu obránci.

V NHL odehrál Chelios celkem 1651 zápasů a připsal si 948 bodů za 185 branek a 763 asistencí. V play off je s 266 starty i 24 sezonami ve Stanleyově poháru rekordmanem a zaznamenal 144 bodů za 31 gólů a 113 přihrávek. Začátkem roku 2008 se v dresu Detroitu stal druhým nejstarším hráčem v historii NHL. Rekordmanem je Gordie Howe, který v roce 1980 v barvách Hartfordu nastoupil ve věku 52 let a šest dnů.

Reklama