Hlavní obsah

Král: Pozice českého hokeje v IIHF byla špatná, teď je to jinak

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král se svým týmem slavil vítězství na diplomatickém poli při zisku pořadatelství světového šampionát v roce 2015. Ukrajinu označil za těžkého soupeře a roli v přesvědčivém vítězství při páteční volbě kongresu Mezinárodního hokejové federace v Kolíně nad Rýnem poměrem hlasů 84:22 připsal i zlepšení vztahů mezi svazem a IIHF.

Článek

"Všichni soupeři jsou nebezpeční. V této konstelaci hlasů na kongresu, kde hlasuje ohromná síla těch, v uvozovkách, malých hokejových zemí a ty se navzájem podporují, pozici nemáte jasnou. Máme stejný počet hlasů jako má třeba Řecko, Mexiko a takové státy a tyto země drží při sobě. Ukrajina kandidovala už loni, měla perfektní prezentaci, deklarovala, že jsou na to připravení a mají zajištěné peníze," řekl novinářům po volbě Král.

Před dvěma roky nahradil na postu prezidenta svazu Vratislava Kulhánka a podle svých slov začal pracovat na zlepšení vztahu s Mezinárodní hokejovou federací. "Musím říci, že pozice českého hokeje v IIHF byla mimořádně špatná. Vztah vedení federace k ČSLH byl velmi kritický a řekl bych dost negativní. Na tom se dva roky velmi intenzivně pracovalo a troufnu si říci, že je to dneska naopak a jsme s vedením IIHF ve velmi přátelských vztazích," prohlásil Král.

Nový prezident svazu zastává spíše diplomacii při jednáních. "Dřívější představitelé českého hokeje se asi nedokázali s vedením IIHF dohodnout. Já to samozřejmě v řadě věcí vnímám také, že to není jednoduché vyjít s vedením a mít stejný názor. Silné hokejové země samozřejmě doplácejí svým způsobem na řadu věcí, ale ty jsou dané, nikdy jiné nebudou," prohlásil Král.

Svět je o diplomacii

Podle něj ale nemá cenu bojovat proti většině. "Je to, jako když budete chtít bojovat v senátu nebo v parlamentu proti většině. Svět je o diplomacii a platí to ve sportu stejně jako v jiných sférách. Jestli chcete něčeho dosáhnout, tak se musíte podle toho chovat slušně," doplnil Král.

O získání pořadatelství v roce 2015 byl prý přesvědčený. "Jednak existují nějaké periody, kdy se mistrovství vrací do silných zemí, takže logicky jsme měli být na řadě. A to už možná dřív. Možná to také nebylo z těch důvodů, o kterých jsem mluvil. Pak samozřejmě díky zázemí, které v Čechách máme. Je to tolik diskutovaná a propíraná O2 arena, protože je třeba říci, že bez té bychom neměli žádnou šanci," doplnil Král.

Bezproblémová příprava

Zatímco před minulým šampionátem v Česku dala IIHF za podmínku výstavbu nové haly, kterou provázely problémy a došlo k odložení pořadatelství o rok na 2004, nyní bude podle Krále příprava bezproblémová. "Minulé mistrovství světa bylo hektické právě v tom, že byl problém s arénou, která se dostavovala. Myslím, že dneska jsme schopní zorganizovat mistrovství světa během roku, protože máme všechno, co k tomu potřebujeme. Veškerou infrastrukturu, haly, ubytování, my s tím nemáme vůbec žádný problém," doplnil Král.

Právě kvůli potížím s tehdejším pořadatelstvím i v diplomatických vztazích měl v dějišti probíhajícího mistrovství světa i schůzku s vedením IIHF. "Šlo o jakési ujištění se o věcech, které byly problematické. Bylo to ale narychlo svolané zásadní jednání s důležitými lidmi - s prezidentem IIHF panem Faselem a dalšími. Nakonec to všechno klaplo, takže to vypadá jako jasná věc," doplnil Král.

Ocenil, že velkou práci na prezentaci kandidatury odvedli generální sekretář svazu Martin Urban a člen výkonného výboru specializující se na mezinárodní vztahy Petr Bříza. "Odvedli velkou práci a takovou tu diplomacii, která se ukázala být jako nezbytná, jsme dělali společnými silami. Podařilo se to, nebylo to jednoduché," dodal Král.

Reklama