Hlavní obsah

Bondra se může stát členem hokejové Síně slávy

Bývalý slovenský útočník Peter Bondra by se mohl letos stát členem hokejové Síně slávy v Torontu. Jméno obávaného kanonýra, který hrával NHL za Washington, Ottawu, Atlantu a Chicago, se objevilo v třináctičlenné nominaci, z níž vybere odborná komise 22. června maximálně čtveřici nových členů.

Foto: www.princeton.edu

Peter Bondra v dresu Slovenska

Článek

Rodák z ukrajinského Lucku Bondra, jenž se stal jednou z největších hvězd historie slovenského hokeje, působil v NHL 17 sezon. Naposledy nastupoval v ročníku 2006/07 v dresu Chicaga.

Celkem za svou bohatou kariéru odehrál v NHL 1081 utkání v základní části, ve kterých nasbíral 892 bodů za 503 gólů a 389 asistencí. V play off přidal v 80 zápasech 56 bodů za 30 branek a 26 finálních přihrávek. Za reprezentaci odehrál 47 utkání, v nichž dal 35 branek. Nejdůležitější z nich zaznamenal na mistrovství světa 2002 ve Švédsku, když vstřelil vítězný gól ve finále proti Rusku.

V nominaci jsou ještě tři brankáři Sean Burke, Arturs Irbe a Tommy Salo, obránce Fredrik Olausson a dalších osm útočníků Tony Amonte, Matthew Barnaby, John LeClair, Eric Lindros, Scott Mellanby, Joe Nieuwendyk, Mike Ricci a Pierre Turgeon.

Jednoznačným favoritem na přijetí do Síně slávy je podle zámořských médií pouze Nieuwendyk, jenž nyní pracuje jako generální manažer Dallasu. Olympijský vítěz ze Salt Lake City 2002 ukončil po 20 sezonách kariéru v roce 2006 a poté se vrhl na funkcionářskou dráhu. Nejprve působil jako konzultant generálního manažera Floridy a obdobnou funkci zastával i v Torontu. Zároveň byl asistentem generálního manažera Kanady na loňském mistrovství světa ve Švýcarsku.

Během své kariéry se radoval ve třech dekádách ve třech různých týmech ze zisku Stanley Cupu. Trofej získal s Calgary (1989), Dallasem (1999) a New Jersey (2003). Hrál také za Toronto a Floridu.

Reklama