Hlavní obsah

Hokejoví mistři světa namíchali Budvaru "Zlaté pivo"

Jirka G. NovákSport.cz

Speciální edice „Zlatého piva“ Budějovického Budvaru se od začátku října objeví na pultech českých obchodů. Receptura se sice nebude lišit od tradičního jihočeského ležáku, ale přece jen bude něčím výjimečná. Tuto várku totiž exkluzivně za dohledu vrchního sládka a vedení pivovaru namíchali čtyř mistři světa z Německa - Tomáš Rolinek, Tomáš Vokoun, Jiří Novotný, a Petr Gřegořek.

Foto: Pro Sport.cz David Veis

Hokejoví reprezentanti Petr Gřegořek, Jiří Novotný, Tomáš Vokoun a Tomáš Rolinek (zleva)

Článek
Fotogalerie

Všechny nejprve v areálu českobudějovického pivovaru přivítal generální ředitel Budějovického Budvaru Ing. Jiří Boček a poděkoval jim za skvělou reprezentaci na posledním světovém šampionátu. A pak už čtveřici hokejistů převlékl do pracovního a mohli se čile pustit do práce.

Jejich prvním úkolem bylo odměřit přesné dávky chmele pro „zlatou“ várku. Ve sklepení pivovaru se tak Vokoun a Novotný začali ohánět sekyrkami, kterými porcovali velké kusy naštosované žatecké chmeloviny a společně s parťáky Gřegořkem a Rolinkem tahali pytle na váhu a zpátky, protože jednotlivé dávky ve dvanácti  pytlích museli mít všechny naprosto stejnou váhu.

"Docela mě překvapilo, že nás nechali naložit hned dvanáct pytlů. Trošku nám to trvalo. Ale celkově se ani nedá mluvit o práci, spíš šlo o zábavu," smál se Novotný. "Mě budějovické pivo vždycky moc chutnalo, takže jsem byl moc rád, že jsme dostali takovouhle příležitost," dodal.

Hokejisté se poté přesunuli do varny, kde obsah prvních pytlů přesypali do mohutných měděných kotlů. „Další várky mohou příjít na řadu teprve po 90 minutách od těch prvních,“ vysvětloval technologický postup vaření zdejšího piva vrchní sládek Budvaru Adam Brož. Hokejisty poté čekala ještě návštěva stáčírny, kde mohli ochutnat čerstvě uvařené pivo z „nezlaté“ várky a prohlédli si také provoz, kde se na automatizovaných linkách plní 40 tisíc lahví piva za hodinu.

Za velkého zájmu zaměstnanců Budvaru následovalo na nádvoří pivovaru společné focení s hokejisty i mistrovským pohárem pro hokejové šampiony. Nejvřelejšího přivítání se dostalo Novotnému, který kdysi v pivovaru vykonával učňovskou praxi, když v Českých Budějovicích studoval obor kuchař-číšník.

Novou zkušenost s přípravou milovaného českého nápoje si hokejisté pochvalovali a šéfa Budvaru i vrchního sládka nešetřili všetečnými dotazy. „Není to špatná práce, jenom trochu monotónní. V podstatě pořád děláte stejnou činnost. U sportu je výhoda, že nikdy nevíte, jak daný zápas dopadne, a to je na něm to krásné,“ řekl Sport.cz Tomáš Rolinek.

Kapitán mistrů světa absolvoval už několikátou akci na veřejnosti po zisku zlatých medailí. A že prožívá dost hektické období dokazuje i to, že už za měsíc se musí hlásit v přípravě Magnitogorsku na další sezónu.

„Zlaté pivo“ je připraveno z nejvalitnějších surovin - hlávkového žateckého chmele, moravského sladu, speciální kultury kvasinek a vody z vlastních 300 metrů hlubokých artéských studní. Od dnešního dne bude 90 dní zrát v ležáckém sklepě při nízké teplotě, čímž se mu dostane čisté, zakulacené a plné chuti. Do českých obchodů a barů by mělo už hotový zlatý mok dorazit se startem domácí hokejové extraligy.

Reklama

Související témata: