Hlavní obsah

Brankář Vokoun má první Zlatou hokejku, Jágr skončil druhý

Brankář Tomáš Vokoun získal poprvé v kariéře Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hokejistu uplynulé sezony. Brzy čtyřiatřicetiletý gólman Floridy v 42. ročníku ankety vystřídal na trůnu Patrika Eliáše z New Jersey, který loni přerušil čtyřleté kralování Jaromíra Jágra a letos skončil až třináctý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Vokoun

Článek
Fotogalerie

Devítinásobný vítěz Zlaté hokejky Jágr byl stejně jako loni druhý, za Vokounem zaostal o 272 bodů. Jen o dva body za útočníkem Omsku skončil na třetím místě Tomáš Plekanec z Montrealu, nejproduktivnější český hráč v uplynulé sezoně NHL.

Brankář ovládl anketu poprvé od roku 1998, kdy si připsal svůj pátý triumf Dominik Hašek. Pětačtyřicetiletý veterán, který se po roční pauze vrátil k hokeji a dovedl k titulu Pardubice, skončil sedmý. Od Haškova posledního prvenství kralovali pouze útočníci.

Vokoun byl v této sezoně v základní části NHL třetím nejlepším brankářem podle úspěšnosti zákroků s bilancí 92,5 procenta. Byl hlavní hvězdou týmu na olympijských hrách ve Vancouveru, kde Češi vypadli už ve čtvrtfinále, ale především dotáhl tým k titulu na květnovém mistrovství světa v Německu.

"Když jsme byli na mistrovství světa, tak jsem se koukal na ta jména, která v historii Zlatou hokejku vyhrála. Zařadit se mezi takové hráče je krásný pocit. Samozřejmě, hokej je kolektivní sport, tohle je individuální ocenění. Je to příjemné, ale není to na žebříčku mých priorit. Porazit jednou takové hráče, jako je Jarda (Jágr) nebo Dominik (Hašek), je obrovský úspěch," řekl novinářům Vokoun, který získal v hlasování trenérů a novinářů 1076 bodů. Vedl už po polovině ankety, kdy měl na kontě 532 bodů, o 88 více než druhý Plekanec a o 163 více než třetí Jágr. I podíl na triumfu na MS v Kolíně nad Rýnem jen vynesl před Plekance.

Karlovarský rodák Vokoun, který se stal dvaadvacátým vítězem v historii ankety, nebral dnešní slavnostní večer jako vyvrcholení sezony. "Tím byl ten pocit na ledě, kdy jsme vyhráli mistrovství světa a já viděl tu radost a sám ji taky prožíval. Tohle je bonus, ale vyvrcholení sezony bylo tam."

Slavnostní vyhlášení ankety se konalo tradičně v Karlových Varech, ale z předposledního srpnového termínu se přesunulo na konec června. Loni se totiž osobně zúčastnila ceremoniálu jen dvojice oceněných - Eliáš a Martin Straka. Dnes naopak z desítky kandidátů chyběli jen dva - tentokrát nemohl desátý plzeňský lídr Straka a také pátý Roman Červenka, oba zástupci domácí extraligy.

Ocenění pro nejlepšího juniora sezony převzal dvacetiletý útočník Plzně Jan Kovář. Nejlepší hokejistkou byla vyhlášena Denisa Křížová ze Slavie a ocenění po sledge hokejistu sezony získal Pavel Kubeš z Kolína.

42. ročník ankety Zlatá hokejka:
1. Tomáš Vokoun (Florida Panthers/NHL) 1076 bodů, 2. Jaromír Jágr (Avangard Omsk/KHL) 804, 3. Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL) 802, 4. David Krejčí (Boston Bruins/NHL), 570, 5. Roman Červenka (Slavia Praha; nyní Avangard Omsk/KHL) 409, 6. Tomáš Rolinek (Metallurg Magnitogorsk/KHL) 379, 7. Dominik Hašek (Eaton Pardubice; nyní Spartak Moskva) 306, 8. Tomáš Kaberle (Toronto Maple Leafs/NHL) 286, 9. Tomáš Fleischmann (Washington Capitals/NHL) 249, 10. Martin Straka (Plzeň 1929) 184.
Pořadí do 30. místa:
11. Marek Židlický (Minnesota/NHL) 162, 12. Miroslav Blaťák (Ufa/KHL) 151, 13. Patrik Eliáš (New Jersey/NHL) 129, 14. Václav Prospal (New York Rangers/NHL) 101, 15. Milan Michálek (Ottawa/NHL) 66, 16. Petr Sýkora (Eaton Pardubice) 54, 17. Jakub Klepiš (Avangard Omsk/KHL) 52, 18. Karel Rachůnek (Dynamo Moskva/KHL; nyní Jaroslavl/KHL) 46, 19. Michal Rozsíval (New York Rangers/NHL) 41, 20. Radim Vrbata (Phoenix/NHL) 38, 21. Petr Ton (Sparta Praha) 37, 22. Jakub Štěpánek (Vítkovice) 36, 23.- 25. Jiří Hudler (Dynamo Moskva/KHL; nyní Detroit/NHL), Lukáš Kašpar (Oulu/Fin.; nyní Astana/KHL), Petr Vampola (Plzeň) všichni 33, 26. Petr Koukal (Pardubice) 30, 27.- 28. Ondřej Pavelec (Atlanta/NHL), Jakub Voráček (Columbus/NHL) 24, 29. Jiří Novotný (Atlant Mytišči/KHL; nyní Astana/KHL) 23, 30. Petr Čáslava (Timra/Švéd.; nyní CSKA Moskva/KHL) 21.

Reklama