Hlavní obsah

VIDEO: Dvanáctiletý nový Červenka. Dlouhá pouť od rybníku až k NHL

PRAHA

Píše se rok 2020 a Alexander Ovečkin odchází z NHL. Vše vyhrál, nemá motivaci. Na jeho místo přichází Jiří Průžek. Dnes kluk, který má před sebou ještě tisíce hodin tréninku, dřiny, odříkání. Přesto mu nic nebrání, aby si před spaním jen tak snil. Svůj svět má i dvanáctiletý český hokejista. Dokáže dojít až na vrchol? Vydrží?

Foto: Sport.cz

Hokejovým nadějím předává zkušenosti Roman Červenka

Článek

„Mám rád Červenku a Bednáře,“ vyhrkne klučina, který si na ledě neustále pohrává s pukem. Kličky to je jeho. Od prvně jmenovaného se právě učí. S ním i další hokejové naděje. Od capartů až po osmnáctileté reprezentanty.

„Jirka je šikovný a správně drzý.“ přiznává trenér a bývalý hráč národního týmu Martin Maškarinec. Ale o jeho budoucnosti si netroufá hovořit. Navíc dodává. „Jsou další šikovní.“ On je jedním z nich. Kluk, který si hokej zkusil poprvé na rybníku. Od té doby má jasno. „Musím makat, makat a makat.“ Fotbal ho nebaví kvůli teplu, na tréninkové dávky si nestěžuje. Za pár let by chtěl hrát NHL. Proč ne.

„Má neskutečnou techniku, myšlení, je šikovný a dobře bruslí. Vypadá hodně dobře. Dělal jsem si srandu, že to je malý Červus,“ směje se mistr světa Jakub Klepiš. Jiří Průžek se vidí v Červenkovi. Hráči, který loni suverénně opanoval kanadské bodování extraligy. „Jirka je šikovný a rychlý. Ale jsou tu i další kluci. A že jsem jeho vzor? To mě samozřejmě těší,“ přiznává útočník Avangardu Omsk.

Jenže pozor. Jen talent není výhra v loterii. „Zažil jsem jich hodně, ale někdy zvlčí a přestanou pracovat,“ varuje Maškarinec. Jak dopadne Jiří Průžek? Dnes nadšený, když se navléká do výstroje. Za deset let může být v NHL, nebo se také vrátí na místo, kde začal. Tam na onen bezejmenný rybník.

Reklama