Hlavní obsah

Bykov slaví padesát let, chce tu být do sto dvaceti. Přál mu i Putin

PRAHA

Vjačeslav Bykov. Většina hokejového světa ho zná jako přísného trenéra ze střídačky ruské reprezentace. Nevelký muž, který se často nesměje, striktně vydává pokyny, emocemi šetří. Za hokejovou oponou se ale promění. Má rád rychlá auta, kvalitní víno. A to by rád až do svých 120 let. Zatím mu je padesát. A to dnes, v sobotu 24. července.

Foto: www.khl.ru

Ruský trenér Vjačeslav Bykov

Článek

Blahopřejný telegram mu zaslal i ruský premiér Vladimír Putin, který má ke sportu také blízko. „Ty právem patříš mezi souhvězdí nejjasnějších zástupců Národní hokejové školy - nadaný, ambiciózní, silný, nezapomenutelně zapsán do kroniky úspěchů ruského sportu,“ cituje Putina Sovětskij Sport. O pár chvil později se připojil i prezident Dmitrij Medveděv.

Bykov není jen úspěšný trenér, ale už jako hráč byl velká hvězda. V dresu Sovětského svazu se stal čtyřikrát mistr světa, zlato má i z olympiády 1988. Trojice Chomutov, Bykov, Kamenskij byla v dobách své slávy považována za druhou nejlepší v zemi. Před nimi bylo jediné trio - výjimeční Makarov, Larionov, Krutov.

Dnes je Bykov nejúspěšnějším trenérem v dějinách ruského hokeje po rozpadu SSSR. Ke zlatu na mistrovství světa v letech 2008 a 2009 přidal bronz v roce 2007 a stříbro letos.

A co on říká na kulatiny? Je strohý. „Je to osobní věc,“ nepřidal zrovna rozsáhlý komentář. Ale i přesto se na tomto muži najde něco „lidského.“  Má rád rychlá auta. Své BMW X3 koupil už v polovině devadesátých let. Na počítači má nainstalovaný skype a video kameru. Když je v Rusku po večerech hovoří se svoji ženou a dětmi, kteří žijí ve Švýcarsku. Jeho syn Andrew zde hraje profesionální hokej. Bykov ale chce, aby také současně nezapomínal na vzdělání.

Dcera Marie je zase podle svého otce kreativní člověk. Pořádá módní přehlídky, hudební večery a její přítel je se živí jako diskžokej. Prostě normální rodina, kde oslavenec má rád kvalitní suchá vína. Co zvolí pro dnešní večer? Možná červené ze sklizně v roce 1985 nebo 1990 z francouzkých vinic.

„Existruje mnoho druhů Chateau Beshevel, Margot, Petrus.  Ale je to velmi drahé, více než tisíc eur za láhev. To si sám nedovolím,“ říká Bykov, který dnes určitě nebude sám. A jaké je jeho přání, co by rád? „Sám si naprogramoval, že svět opustí až ve 120 letech. Tedy sedmdesát roků ještě je před ním.

Reklama

Související témata: