Hlavní obsah

Augusta s Růžičkou jsou mezi nejlepšími trenéry posledních 10 let

Čeští trenéři Josef Augusta a Vladimír Růžička patří podle Mezinárodní hokejové federace IIHF mezi desítku nejlepších koučů za uplynulé desetiletí. Augusta skončil v anketě na čtvrté příčce, Růžička je šestý. Vyhrál Kanaďan Mike Babcock. Osmé místo patří slovenskému trenérovi Jánu Filcovi.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Bývalý trenér národního týmu Josef Augusta na střídačce

Článek

Augusta si své postavení vysloužil především dovršením hattricku s českým reprezentačním týmem. V roce 2001 mužstvo pod jeho vedením dokráčelo k titulu mistrů světa potřetí za sebou. Ve sledovaném období si dvě světová prvenství připsal i Růžička; poprvé si titul jako trenér vychutnal v roce 2005 ve Vídni, podruhé pak překvapivě i letos v Německu.

Pořadí trenérů vévodí Babcock, který se stal vůbec prvním koučem, jemuž se podařilo vstoupit do takzvaného Triple Gold Clubu IIHF. Zasloužil si to ziskem titulu mistra světa s Kanadou v roce 2004, Stanleyova poháru s Detroitem v roce 2008 a letošním vítězstvím na olympijských hrách ve Vancouveru.

Žebříček nejlepších trenérů desetiletí podle IIHF:
1. Mike Babcock (Kan.), 2. Vjačeslav Bykov (Rus.), 3. Andy Murray (Kan.), 4. Josef Augusta (ČR), 5. Bengt-Ake Gustafsson (Švéd.), 6. Vladimír Růžička (ČR), 7. Pat Quinn (Kan.), 8. Ján Filc (SR), 9. Erkka Westerlund (Fin.), 10. Hardy Nilsson (Švéd.).

Reklama