Hlavní obsah

Trenér Bykov prodloužil smlouvu, může vést Rusko do OH v Soči

MOSKVA

Trenér ruské hokejové reprezentace Vjačeslav Bykov a jeho asistent Igor Zacharkin podepsali nový kontrakt, podle nějž by mohli vést národní tým až do olympijských her v Soči 2014. Smlouva má nicméně formát 2+2, takže v případě nepřesvědčivých výsledků může po mistrovství světa ve Finsku 2012 skončit.

Foto: Grigory Dukor , Reuters

Trenér Vjačeslav Bykov na ruské střídačce.

Článek

Bývalý vynikající útočník Bykov trénuje Rusko čtyři roky. Po zisku titulu mistrů světa z let 2008 a 2009 jeho svěřenci letos na zlato nedosáhli ani na jedné velké akci - na olympijských hrách ve Vancouveru vypadli ve čtvrtfinále po debaklu 3:7 s Kanadou, ve finále MS v Německu prohrál Bykovův hvězdný výběr 1:2 s podceňovaným českým týmem.

Navzdory kritickým hlasům na adresu kouče oznámil šéf ruského hokeje Vjačeslav Treťjak bezprostředně po květnovém šampionátu, že s trenérskou dvojicí nadále počítá. Ve čtvrtek pak obě strany stvrdily dohodu podpisy.

Bykov se Zacharkinem navíc budou moci zůstat trenéry Ufy v KHL, kde mají smlouvu ještě na jednu sezonu. "Nemáme nic proti tomu, aby pracovali i v klubu. Nedávali jsme žádná ultimáta typu 'buď anebo'," řekl listu Sport Express výkonný ředitel ruské federace Valerij Fesjuk.

Padesátiletý Bykov se stal během hráčské kariéry v dresech Sovětského svazu a Ruska pětkrát mistrem světa a získal dvě olympijská zlata. Ačkoli byl draftován Québekem, neodešel po uvolnění poměrů do NHL a z CSKA Moskva se v roce 1990 přesunul do Švýcarska, kde hrál deset let za Fribourg a Lausanne.

Reklama

Související témata: