Hlavní obsah

Hokejovou klasiku Kanada-SSSR má po 40 letech připomenout Super Série 2012

PRAHA

Slavné hokejové Summit series je už 38 let. Pamětníci se slzou v oku loví jména tehdejších hrdinů, znalci s uznáním pokyvují hlavami. A Ruská hokejová federace přišla s nápadem oslavit historickou akci novou SuperSérií 2012. Aktivita má podporu ruské vlády i samotného premiéra Vladimíra Putina. „Diskutovali jsme o tom s (prezidentem Ruské hokejové federace) Vladislavem Treťjakem, návrh byl již projednán s kanadským ministerstvem sportu a vedením NHL. První reakce jsou pozitivní,“ oznámil Putin ve čtvrtek ruským médiím.

Foto: Shaun Best , Reuters

Utkají se v další legendární sérii Ovečkin a spol. s nejlepšími Kanaďany?

Článek

Treťjak sdělil novinářům, že ruská strana plány konzultovala jak s prezidentem hokejové federace René Faselem, tak se šéfem Kanadské hokejové asociace Bobem Nicholsonem. Oba návrh na uspořádání série podporují. „Dalším krokem nyní bude dosáhnout dohody s NHL a hráčskou unií,“ řekl šéf ruského hokeje s tím, že v listopadu bude v Kanadě o návrhu jednat.

Nejlepší hráči NHL a KHL  by měli v srpnu a září 2012 sehrát čtyři zápasy v Rusku a čtyři v Kanadě. Ruský ministr sportu Vitalij Mutko se domnívá, že Moskva by měla být jistá, velkou šanci má Petrohrad. „Chtěli bychom, aby se jeden zápas odehrál v nové hale olympijského komplexu v Soči,“ dodal ministr.

Série, která pohnula historií

Před 38 lety se poprvé utkali nejlepší profesionální hokejisté Kanady s reprezentací tehdejšího Sovětského svazu. Hned první zápas způsobil v kolébce hokeje doslova šok a zděšení - sborná 2. září 1972 v Montrealu porazila výběr NHL 7:3. Nynější šéf ruského hokeje stál v brance, před ním Ragulin, Gusev, v útoku Malcev, Charlamov, Michajlov, Petrov a další. Barvy Kanady tehdy hájili například Dryden, Lapointe, bratři Mahovlichovi, P. Esposito, Clarke, Gilbert.

Séria na osm utkání byla velmi vyrovnaná a rozhodovala se až v posledním utkání v Moskvě. Vítězný gól Paula Hendersona 34 sekund před koncem osmého střetnutí se dodnes připomíná jako jeden z nejpamátnějších momentů hokejové historie.

Je potřeba  při téhle příležitosti připomenout, že Kanaďané se zastavili ke dvěma utkáním také ve Švédsku, svoji návštěvu Evropy zakončili 30. září 1972 v Praze, kde remizovali 3:3 (branky:  8:19 Savard (Park) 0:1 (přesilovka), 13:55 P. Mahovlich (Tallon) 0:2, 29:02 B. Šťastný (Bubla) 1:2, 35:22 B. Šťastný 2:2 (přesilovka), 42:28 Kochta (Holeček) 3:2 (přesilovka), 59:56 Savard (Clarke, Park).

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec