Hlavní obsah

Jágr přiletěl na otočku domů. Šel na Hrad pro vyznamenání

Ve čtvrtek večer se potkali na Pražském hradě. Prezident Václav Klaus udělil státní vyznamenání Jaromíru Jágrovi při příležitosti 92. výročí vzniku samostatného Československa. Kladenský odchovanec kvůli této poctě narychlo přiletěl do Česka, v pátek ráno se vrací zpět do Ruska. „Je to obrovská čest a pocta, ale na druhou stranu je spousta lidí, kteří by si to zasloužili více než já,“ řekl po únavném letu osmatřicetiletý útočník Avangardu Omsk.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejista Jaromír Jágr

Článek

Kolikrát jste byl u prezidenta na Pražském hradě? Byl jsem tam, ale na setkání s prezidentem určitě ne.

Kdy jste se naposledy potkal a potřásl s rukou s Václavem Klausem? S panem prezidentem jsme se setkávali docela často, hlavně na tenise, on má sport rád, ale to bylo v době, kdy měl více času.

Hráli jste spolu někdy tenis? To je těžký, musíte ho nechat vyhrát, a to já nerad (smích).

Váš otec říkal, že jste měl před lety přijít pozdě k americkému prezidentovi Billu Clintonovi.  Zařídíte si to dnes, aby vše vyšlo na čas?Z Tam jsem nic nedostával (smích).

Pražský hrad Jaromír Jágr zná. Účastil se zde také svatby tenisty Radka Štěpánka, hokejista přišel i s přítelkyní Innou Puhajkovou.foto: Michaela Feuereislová

Kdy jste se dozvěděl, že jste mezi vyznamenanými? Před čtrnácti dny.

Před vámi byli oceněni hokejisté Dominik Hašek, Augustin Bubník a Ivan Hlinka. Chybí vám tam nějaké jméno? Já o tom vůbec nepřemýšlel. Já hraji hokej, protože mě baví. Nikdy jsem nepřemýšlel, že bych za to mohl dostat nějaké státní vyznamenání. Určitě je spousta hokejistů, kteří by si to zasloužili, a ne jen hokejisté, i další sportovci. Ale také i z jiných oborů, kteří pomohli republice daleko více. Je pravda, že sportovci jsou středem zájmů, ale je spousta lidí, kteří pomáhají. Buďme upřímní.

Zvažoval jste, zda přijedete? Tady se nejedná jen o mě. Já jsem zaměstnaný, pracuji pro klub, takže jsem se musel zeptat, jestli mě pustí. To jsem udělal. Na druhou stranu to jsou hrozné dálky. Kouknul jsem se, že nehrajeme, tak jsem rád přiletěl, ale je to obtížné. Velký časový rozdíl a spoje nejsou takové, abych mohl kdykoli v klidu přiletět.

Jste tu jen na otočku? Jasně,  musím co nejrychleji zpět. Hrajeme v Kazani, ale to nestihnu, protože kvůli spojení bych přiletěl až po zápase. Takže poletím až do Jekatěrinburgu.

Klub vás uvolnil bez problémů? Vypadalo to tak.

Máte nový oblek? Měl jsem smoking, to bylo v době, kdy jsem v NHL vyhrával trofeje, ale to je hrozně dávno (smích). Když jsem zjistil, že je zase smoking potřeba, tak mi ho kamarádi zařídili, na lítání po obchodech nemám čas.

S kým jdete na Pražský hrad? Nevím, nebyl čas to zorganizovat, mám práci, byl jsem na cestě, bylo to hektický... Já nevěděl, jestli přijedu - nepřijedu, odkud poletím, také jsem se zranil. Nevěděl jsem, jestli pojedu s mužstvem do Kazaně nebo poletím z Omsku. On o tom vlastně možná nikdo neví, jenom jeden dva kamarádi...

Reklama