Hlavní obsah

Brankář Modrý a útočník Troják budou uvedeni do Síně slávy IIHF

CURYCH

Mezinárodní federace ledního hokeje IIHF uvede v příštím roce do Síně slávy legendárního českého brankáře Bohumila Modrého a slovenského forvarda Ladislava Trojáka. Oba budou přijati in memoriam. Dalšími oceněnými v hráčské kategorii budou švédský útočník Tord Lundström, rumunský forvard Doru Tureanu a útočnice Karyn Byeová z USA. V kategorii funkcionářů si vysloužil ocenění finský kouč Kalevi Numminen.

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

Vchod do administrativní budovy IIHF v Curychu

Článek

Vybraná šestice bude do Síně slávy uvedena během slavnostního ceremoniálu 15. května v Bratislavě v poslední den mistrovství světa, které pořádá právě Slovensko. Cenu Paula Loicqa pojmenovanou po Belgičanovi, jenž byl v letech 1922 až 1947 prezidentem IIHF, obdrží za přínos mezinárodnímu hokeji Jurij Koroljov z Ruska.

Modrý byl považován za nejlepšího evropského brankáře v období před druhou světovou válkou a také po ní. Příslušnost k nejlepším brankářům celé planety potvrdil na mezinárodním fóru hned několikrát. V letech 1947 a 1949 pomohl Československu k titulu mistrů světa, v roce 1948 pak k zisku stříbrné medaile z olympijských her ve Svatém Mořici.

Celkem reprezentoval v 71 zápasech, přičemž jeho průměr ze 35 utkání na pěti světových šampionátech činí 1,27 inkasované branky na zápas, na olympiádě obdržel průměrně v utkání dvě branky. V domácí ligové soutěži pomohl Modrý svému klubu LTC Praha vychytat šest titulů.

Modrého život změnil politický proces

Modrého život změnil v roce 1950 tajný a politicky vykonstruovaný proces, v němž byl společně s dalšími reprezentačními spoluhráči zatčen a posléze odsouzen k 15 letům ve vězení, přestože již v té době aktivně nehrál. Za mřížemi sice nakonec strávil z celého trestu jen třetinu, ale krutý žalář si vyžádal svou daň - Modrý na následky věznění a s ním spojeným špatným zdravotním stavem zemřel v roce 1963 ve věku 46 let.

Košický rodák Troják byl prvním slovenským hokejistou, který reprezentoval Československo na mezinárodní scéně, v roce 1947 v Praze byl zároveň prvním slovenským hokejistou, jenž se stal mistrem světa. Celkem nasbíral 75 reprezentačních startů, ve 32 utkáních MS vstřelil 17 branek, na olympiádě dal v 16 duelech celkem pět gólů. Pětkrát se radoval ze zisku ligového titulu, stejně jako Modrý v LTC Praha.

Podobně jako Modrý se ani Troják nedožil vysokého věku, neboť v roce 1948 v pouhých 34 letech zahynul společně s dalšími pěti reprezentačními hokejisty při letecké havárii nad kanálem La Manche. Reprezentační tým tehdy zahraničním zájezdem do Francie a Velké Británie začínal přípravu na MS 1949. Při přesunu z Francie do Británie se však výprava musela rozdělit a šestice hokejistů včetně Trojáka již do Londýna nikdy nedorazila.

Síň slávy IIHF, která je součástí hokejové Síně slávy v Torontu, byla otevřena v roce 1997 a čítá zatím 166 hokejových osobností z 22 zemí. Mezi členy je včetně Modrého také 21 Čechů.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec