Hlavní obsah

Sparta chce na Spenglerově poháru uspět i kvůli domácí extralize

PRAHA

Zapomenout na nelichotivou pozici v tabulce a dobrým výsledkem si zvýšit sebevědomí před finišem základní části extraligy pojedou do Davosu na prestižní Spenglerův pohár hokejisté pražské Sparty. Ve Švýcarsku narazí v novém formátu turnaje v základní skupině na Servette Ženeva a bohatý ruský klub Petrohrad. Již 84. ročník tradičního turnaje začne 26. prosince, nový vítěz bude znám v poslední den roku 2010.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hokejisté Sparty Praha

Článek

Sparta zamíří do Švýcarska 25. prosince. Její soupeři zahájí boje ve skupině vzájemným zápasem 26. prosince, Sparta o den později vyzve poraženého z úvodního duelu a 28. prosince vítěze. Pokud Pražané skupinu vyhrají, postoupí přímo do semifinále. Jestliže skončí druzí, čeká je třetí tým z druhé základní skupiny, v níž se představí domácí Davos, Spartak Moskva a Kanada.

V případě vítězství v tomto čtvrtfinálovém duelu by je posléze čekal vítěz základní skupiny, v níž sparťané do turnaje vstoupí. Při umístění na třetí příčce ve skupině narazí Sparta na druhý tým z druhé skupiny a následně by v případě vítězství hrála v semifinále s vítězem druhé základní skupiny.

"My jako trenéři, a myslím, že i hráči, se na ty soupeře těšíme. Bude to zajímavá a prospěšná konfrontace, protože ty týmy jsou velice kvalitní," řekl novinářům asistent trenéra Radim Rulík. "Budeme se chtít vyrovnat soupeřům v nasazení a zároveň se pokusit zlepšovat taktickou stránku hry, protože v extralize máme určitá okénka a slabiny. Pracujeme na tom, abychom to zlepšili, a i tento turnaj by nám k tomu mohl pomoct," uvedl Rulík.

Pražané si také na chvíli odpočinou od extraligy, v níž se snaží dohánět ztrátu na pozice zajišťující postup do vyřazovacích bojů. "V té podzimní části (extraligy) se tolik nedařilo a určitě není v tomto ohledu výhodou, že máme předehrané dva zápasy navíc. Na druhou stranu si myslím, že by to pro tým mohla být dobrá změna," podotkl Rulík.

Sparta má již od srpna náročný zápasový program. "Tehdy jí začala vlastně naplno sezona už přípravným turnajem European Trophy, v němž se chtěla dobře umístit. Nyní uvidíme, zda nám turnaj pomůže, abychom formu zlepšili, nebo ne. Nelze to odhadnout, ale z hlediska psychiky tu změnu vítáme, že si na tomto turnaji můžeme zahrát," poznamenal Rulík.

S týmem již pocestuje i zkušený útočník Ondřej Kratěna, který byl mimo hru kvůli zlomenému článku prstu na ruce. "Ondra pojede s námi a myslím, že už bude hrát. Zvažovali jsme jeho nasazení již proti Brnu, ale nakonec jsme se rozhodli jinak, protože to ještě nebylo úplně stoprocentně v pořádku."

Při skládání sestavy mohou navíc trenéři využít služeb tria švýcarských hokejistů - brankáře Thomase Bäumleho (Ambri), obránce Féliciena Du Boise (Kloten) a útočníka Emanuela Petera (Biel), kteří Spartu na turnaji posílí.

"Určitě se to prostřídá a na turnaji si zahrají všichni. Budeme chtít hrát na sto procent, aby hráči ze sebe na ledě vydali všechno, ale určitě nebude záměrem nechat třeba chytat jednoho gólmana všechny zápasy a přetěžovat hráče," ujistil Rulík.

Jeho slova o změně potvrdil i útočník Michal Broš. "Není to ligový zápas, ale je to prestižní záležitost a bere se to trošku jinak, takže člověk přijde trochu na jiné myšlenky," řekl Broš, který byl na turnaji v minulosti již pětkrát.

"Je to změna, je to mezinárodní hokej. Hrává se mi tam dobře a hlavně to vždy mělo takový 'nakopávací' efekt pro tým. Člověku přijde, že je to hrozně těžké a jsme během turnaje v únavě, ale většinou pak bývá dobrý leden," připomněl Broš.

Poprvé se naopak zúčastní další forvard a v současnosti nejlepší extraligový střelec klubu Radek Smoleňák. "Budou tam hodně silné týmy, což bude dobrá konfrontace. Je určitě zajímavé si zahrát proti týmům, jako je Petrohrad, který je našlapaný hvězdami. Je to cenná zkušenost, která může pomoct," prohlásil Smoleňák.

Přál by si uhrát dobrý výsledek i kvůli dalšímu vývoji v extralize. "Pokud by se nám to podařilo, ostatní týmy tady v extralize uvidí, že jsme se opravdu rozjeli a myslíme to vážně, čímž bychom je mohli tak nějak trochu zastrašit," řekl Smoleňák.

V Davosu se vedle sparťanů představí i další zástupci českého hokeje. V domácím týmu působí kvarteto útočníků Jaroslav Bednář, Josef Marha, Petr Sýkora a Petr Tatíček, klub navíc posílí ještě bek Zdeněk Kutlák z Ambri. Mezi účastníky je i Petrohrad s trenérem Václavem Sýkorou, jeho asistentem Janem Votrubou, brankářem Jakubem Štěpánkem, forvardem Petrem Čajánkem a také Spartak Moskva s gólmanskou legendou Dominikem Haškem.

Vítězem posledního ročníku se stalo Dinamo Minsk, které se však letošního turnaje neúčastní. Ve finále porazil účastník KHL před rokem Davos 3:1.

Program utkání v základních skupinách:
Neděle 26. prosince:
15:00 Servette Ženeva - Petrohrad,
20:15 Davos - Spartak Moskva.
Pondělí 27. prosince:
15:00 Sparta Praha - poražený Servette Ženeva/Petrohrad,
20:15 Kanada - poražený Davos/Spartak Moskva.
Úterý 28. prosince:
15:00 vítěz Servette Ženeva/Petrohrad - Sparta Praha,
20:15 vítěz Davos/Spartak Moskva - Kanada.

Reklama

Související témata: