Hlavní obsah

Sparta nezvládla přestřelku s Ženevou, do Spengler Cupu vstoupila porážkou

PRAHA/DAVOS

Hokejisté Sparty Praha vstoupili do letošního Spenglerova poháru porážkou se švýcarským týmem Servette Ženeva 3:4. Dvakrát přitom Pražané vedli, ale soupeř pokaždé dokázal otočit skóre ve svůj prospěch a v závěru už Sparta nenašla sílu na vyrovnání. Notně si tak na prestižním turnaji v Davosu zkomplikovali své šance na postup ze skupiny, zítra je totiž čeká ještě silnější soupeř - ruský Petrohrad.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Brankář Sparty Tomáš Pöpperle kryje puk před Trachslerem z Ženevy

Článek

Už po třech minutách zápasu zaměstnal brankáře Ženevy Petr Ton, jenže poprvé trefil boční síťku a podruhé gólman jeho střelu vyrazil betonem. Oba týmy si neporadily se svými úvodními přesilovkami, Pöpperle pak na konci první třetiny zastavil i drzý pokus jednoho z hráčů Ženevy zpoza své branky.

Brankář Sparty se vyznamenal i v úvodu druhé části. Nejprve zlikvidoval dělovku Breitbacha od modré a v oslabení si na něj nepřišel ani Toms, ačkoliv měl před sebou už téměř odkrytou branku. Také Pražané ale dokázali na druhé straně vyvinout tlak a v polovině zápasu mohli dokonce slavit gól, když Výborný hned po buly posunul puk na Kůrku, jehož střelu zaznamenal brankář Stephan až v síti.

Kůrkova trefa spustila brankostroj. Randegger nejprve po čtyřech minutách od jeho gólu vyrovnal a během přesilové hry v 37. minutě Fritsche tečoval střelu od modré a otočil skóre. I druhá třetina však skončila nerozhodně, po individuální akci vyrovnal Yorick Treille.

Spartě se povedl bleskový vstup do třetí části, po 67 vteřinách dostala český tým znovu do vedení švýcarská posila Du Bois trefou v početní výhodě. Ani tentokrát ale sparťané nedokázali vedení dlouho udržet. Na trestnou lavici zamířil Kůrka, odkud jej těsně před koncem trestu vysvobodil Hennessy střelou z ostrého úhlu, na kterou Pöpperle nedosáhl.

A byl tu další obrat. Předchozí střelec Sparty Du Bois udělal chybu za brankou, puku se chopil Salmelainen, a Savary po jeho přihrávce znovu dopřál Ženevě vyšší skóre. Mohlo být ještě hůře, ale Park v 50. minutě trefil tyčku sparťanské branky. Odpovědět mohl Ton, který se sám řítil na branku, ale po kličce do forhendu nedokázal puk zvednout.

Spenglerův pohár
Skupina A:
Sparta Praha - Servette Ženeva 3:4 (0:0, 2:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 30. Kůrka (Výborný), 40. Treille, 42. Du Bois (Ton) - 34. Randegger (Hennessy), 37. Fritsche (Bezina, Park), 44. Hennessy (Salmelainen), 47. Savary (Salmelainen). Rozhodčí: Rozhodčí: Baluška (SR), Hébert (Kan.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:2. Diváci: 5782.
Sestava Sparty: Pöpperle - Vykoukal, Gulaši, Du Bois, Hanzlík, Macholda, Philipp, Husák - Kůrka, Výborný, Kafka - Ton, Kratěna, Hromas - Treille, Broš, Luňák - Bartánus, Peter, Smoleňák - Karpov. Trenéři: Hořava a Rulík.
Tabulka:
1. SKA Petrohrad 1 1 0 0 0 3:1 3
2. Servette Ženeva 2 1 0 0 1 5:6 3
3. Sparta Praha 1 0 0 0 1 3:4 0
Skupina B:
Kanada - Spartak Moskva 6:1 (0:0, 3:0, 3:1)
Branky: 22. M. Kariya, 34. Lehoux, 35. Dupont, 47. Landry, 56. Holden, 57. Metropolit - 56. Junkov.
Tabulka:
1. Kanada 1 1 0 0 0 6:1 3
2. HC Davos 1 1 0 0 0 4:2 3
3. Spartak Moskva 2 0 0 0 2 3:10 0

Reklama

Související témata: