Hlavní obsah

Koukali jsme na hodiny a přestali hrát, litovali hokejisté osmnáctky

Po porážce 3:5 s Finskem budou čeští hokejisté hrát na světovém šampionátu věkové kategorie do 18 let pouze ve skupině o záchranu. Rozhodující přímý duel o postup do bojů o medaile přitom měli v Drážďanech velmi dobře rozehraný. Svěřencům koučů Jiřího Šolce a Martina Hostáka stačil bod, krátce před koncem vedli ještě 3:2, ale Seveřané duel otočili.

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

Juniorští hokejisté České republiky

Článek

Zápas se pro české mladíky vyvíjel velmi pozitivně od samého začátku - postupně vedli 1:0, 2:1 a 3:2. Závěrečnou smršť Finů ale poté neodvrátil ani brankář Matěj Machovský, jenž byl v průběhu celé základní skupiny velkou oporou.

Po zápase před novináři jen těžko hledal slova, obrovské zklamání bylo dobře patrné. "Finové byli k poražení. V kabině po druhé třetině jsme si řekli, že když budeme hrát pořád stejně, tak můžeme v klidu vyhrát," přiblížil Machovský.

Za slibného stavu 3:2 ale čeští hráči začali kupit chyby v obraně a během posledních šesti minut inkasovali tři tvrdé údery. "Začali jsme se dívat na hodiny a přestali jsme hrát," hledal příčiny kolapsu český gólman. "No a pak už to dopadlo tak, jak to dopadlo," dodal Machovský.

Českému týmu by teoreticky k postupu do čtvrtfinále stačila i prohra o gól - za předpokladu, že by ve večerním utkání Kanada porazila v základní hrací době Švédy. Půl minuty před závěrečnou sirénou se ale Markus Hännikäinen jako třetí finský hráč v závěrečném dějství dostal do samostatného úniku a blafákem do bekhendu rozhodl o jistém postupu Finů.

"Když jde přihrávka na najetého hráče, tak je to pro obránce hodně složité a pak se to i těžko chytá," připustil Machovský. "Oni jsou v tomhle parádní a už v předchozích zápasech nám to dělalo problémy. Dnes se to bohužel jenom potvrdilo," doplnil.

Vyčítal si on sám některý z inkasovaných pěti gólů? "Vzal bych nejradši všech pět gólů zpátky," prohlásil talentovaný gólman, jenž v zámořské OHL hájil v sezoně barvy Bramptonu Battalion.

Místo naděje na zisk medaile se musejí čeští hráči nyní naplno soustředit na boj o udržení v elitní skupině, kam jdou sice s tříbodovým ziskem, ale čekají je Slovensko a Švýcarsko. "Musíme se hlavně oklepat a dobře se připravit. Motivaci budeme mít všichni jasnou: neudělat z toho ještě větší ostudu," uzavřel Machovský.

Reklama