Hlavní obsah

Hokejisté Lotyšska mají v kádru na MS jedinou posilu ze zámoří

Jedinou posilu ze zámoří mohl zařadit do nominace na mistrovství světa na Slovensku trenér hokejistů Lotyšska Olegs Znaroks. Sobotní první soupeř Česka v základní skupině D má v kádru dvaadvacetiletého obránce Arturse Kuldu, který odehrál v uplynulé sezóně dva zápasy za Atlantu a jinak působil v celku Chicago Wolves v nižší AHL. V prestižní zámořské soutěži má Kulda zatím na kontě jen šest utkání a dvě asistence.

Foto: Petr Josek, Reuters

Ilustrační foto

Článek

S dalšími hráči působícími v Severní Americe nemůže Znaroks počítat. Obránce Karlis Skrastinš z Dallasu se z účasti na šampionátu omluvil, další zadák Oskars Bartulis z Philadelphie je zraněný. Bitkař Raitis Ivanans z Calgary je od prvního zápasu sezony po ráně od Stevea MacIntyrea z Edmontonu mimo hru s otřesem mozku. Útočník Kaspars Daugavinš působící na farmě Ottawy v nižší AHL v Binghamtonu postoupil se svým týmem do druhého kola bojů o Calderův pohár.

Zranění i v Evropě

Znaroks počítá ztráty i v Evropě. Zranění jsou útočník Martinš Karsums, obránce Guntis Galvinš i brankář Edgars Lusinš z Dinama Riga a zadák Aleksandrs Jerofejevs z Novokuzněcku. Omluvili se také další hráči lotyšského účastníka KHL z Rigy - útočník Janis Sprukts a bek Rodrigo Lavinš. Přesto má Dinamo Riga s dvanácti hráči v pětadvacetičlenném kádru jednoznačně největší zastoupení.

S výjimkou gólmana Marise Jučerse z lotyšského celku Metalurgs Liepaja působí zbytek kádru v zahraničí. V Kontinentální lize hrají vedle hráčů z Rigy brankáři Edgars Masalskis v Chanty Mansijsku a Martinš Raitums v Astaně, zadák Georgijs Pujacs v Novosibirsku a útočník Martinš Cipulis v Chabarovsku. Sergejs Pečura působí také v Rusku, ale ve Vyšší lize v Křídlech Sovětů Moskva.

Další forvardi Kaspars Saulietis a Armands Berzinš hrají finskou SM-Liigu za Hämeenlinnu, Herberts Vasiljevs je oporou Krefeldu v německé DEL a Ronalds Keninš je hráčem GCK Lions v druhé nejvyšší švýcarské lize. V přípravě byl také útočník Aleksejs Širokovs z Komety Brno, ale do konečné nominace se nedostal.

Duel s Českem sehrají Lotyši v sobotu od 20:15 v Bratislavě, v dalším klání základní skupiny D narazí v pondělí na Finsko a ve středu nastoupí proti Dánsku.

Reklama

Související témata: