Hlavní obsah

Europoslanci chtějí, aby IIHF odebrala Bělorusku hokejové MS 2014

ŠTRASBURK/BRUSEL

Evropský parlament dnes vyzval Mezinárodní hokejovou federaci (IIHF), aby neumožnila Bělorusku hostit v roce 2014 mistrovství světa. Důvodem je porušování lidských práv v této bývalé sovětské republice a skutečnost, že stále nebyli propuštěni všichni političtí vězni. Předseda IIHF René Fasel však neočekává, že by se šampionát uskutečnil jinde.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bělorusové se radují z branky do sítě českého národního týmu v přípravném utkání.

Článek

"Chování běloruského režimu jasně (Bělorusko) diskvalifikuje od privilegia, aby mohlo hostit takovou velkou sportovní událost, jako je světový šampionát v hokeji v roce 2014," řekl šéf zákonodárného sboru Jerzy Buzek.

Buzek také při příležitosti probíhajícího mistrovství světa na Slovensku spolu s dalšími významnými představiteli parlamentu zaslal IIHF dopis v tomto duchu. "Bělorusko je vedeno brutálním a nedemokratickým režimem (prezidenta Alexandra) Lukašenka už téměř dvě desetiletí," uvedl Buzek.

Běloruský prezident Lexandr Lukašenkofoto: ČTK/AP/Sergej Grits

Fasel v rozhovoru s novináři na počátku letošního šampionátu v Bratislavě prohlásil, že IIHF není politickou organizací. "Samozřejmě, lidé musejí mít práva, která jim náleží. Ale o tom, zda se šampionát uskuteční, rozhoduje kongres IIHF. Diskutovali jsme o tom a nemáme žádné novinky, které by něco měnily," řekl Fasel.

Lukašenko je podle něho velkým hokejovým fanouškem. "V Bělorusku udělal pro hokej hodně. Párkrát jsem s ním mluvil a myslím, že najdeme nějaké řešení. Bělorusové si šampionát zaslouží," podotkl Fasel.

Současnou situaci přirovnal k diskusím, které se vedly před olympijskými hrami 2008 v Pekingu. "Stále se rozebírala lidská práva. Podle mě to bylo dobré rozhodnutí. Olympiáda otevřela Čínu světu, návštěvníci mohli vidět, jak Číňané žijí a jak jsou přátelští," dodal předseda IIHF.

"Bělorusko je vedeno brutálním a nedemokratickým režimem (prezidenta Alexandra) Lukašenka už téměř dvě desetiletí," uvedl Buzek.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko