Hlavní obsah

Novotný: Tatarstán jásá, jsme v Poháru UEFA

KAZAŇ

V posledním utkání letošního ročníku ruské fotbalové ligy porazil nováček soutěže Rubin Kazaň čerstvého mistra CSKA Moskva 3:2, skončil v tabulce na třetím místě a vybojoval si tak účast v Poháru UEFA. V jeho dresu se radoval také Jiří Novotný, s nímž jsme po utkání telefonicky hovořili.

Foto: Archiv

Jiří Novotný

Článek

"Tatarstán je na nohou. Naším úkolem, s nímž jsme šli v březnu do soutěže, byla záchrana. A teď jsou z toho oslavy historického postupu do Poháru UEFA. V tabulce jsme skončili třetí, o bod před Lokomotivem Moskva a za mistrem CSKA Moskva, kde hraje Jirka Jarošík, a Petrohradem, kde je početná česká kolonie. Právě CSKA bylo v sobotu naším hostem.

Zápas pro nás začal dost nešťastně, protože jsme si dali vlastní gól. Hosté hráli dobře, ale nám se povedlo brzy po změně stran z penalty vyrovnat. Jenže asi čtvrt hodiny před koncem jsme inkasovali podruhé a vypadalo to zle. To už byl na trávníku i Tomáš Čížek.

Do konce normální hrací doby chybělo něco přes minutu. Neustále jsme útočili a podařilo se nám vyrovnat. Jenže remíza nemusela nic řešit. Ve druhé minutě nastaveného času jsme kopali rohový kop. Ve skrumáži před brankou došlo ke strkanici. Tlačil jsem se na obránce Moskvanů. Míč mu spadl na koleno a skončil v síti.

Fantasie! Tři body nám zajišťovaly třetí místo a tím i účast v pohárové Evropě, v což jsem po lednovém odchodu ze Sparty už ani nedoufal. Jirka Jarošík nehrál, má problémy se zuby a ani nepřiletěl, mluvili jsme spolu telefonicky.¨

Dobrá parta ze tří světadílů

Pro mne to byla skvělá sezóna. Dal jsem šest branek, což se mi nepovedlo ani ve Spartě. Mužstvo se dalo dohromady před startem soutěže, ale vytvořila se dobrá parta, i když jsou tu borci asi ze tří světadílů.

Fotbal je spolu s hokejem v Kazani modlou, měli skvělé návštěvy a co bylo nejpodstatnější, dařilo se nám. Doma jsme vyhrávali a vozili body i ze hřišť soupeřů. Nikdo s námi nepočítal, takže jsme v pohodě stoupali tabulkou. Necítili jsme ani žádný tlak, protože jsme hráli nahoře a cíl se dařilo plnit. Vše ostatní bylo navíc.

Neberte to jako moje chlubení, ale dostali jsme spolu s Dynamem Moskva nejméně branek - 29, což svědčí o tom, že jsme vycházeli z velmi kvalitní obrany. Věřím, že to není poslední úspěch Kazaně. V nové sezóně u toho samozřejmě budu. Už se těším na dovolenou, která mi začne v Praze 7. listopadu.

Ještě pár slov ke kvalitě ruské ligy. Samozřejmě tu jsou velkokluby jako CSKA, Lokomotiv nebo Spartak. Pak také silný Petrohrad a potom hodně vyrovnaných. Tím, že tady působí hodně zahraničních fotbalistů, nehraje se jen důrazný, rychlý, tvrdý, ruský fotbal, ale také hodně technický. Je příjemné, když CSKA s Jarošíkem je mistrem, Petrohrad se čtyřmi českými fotbalista a dvěma trenéry skončil druhý a Kazaň se dvěma Čechy třetí. Náš fotbal tu má skutečně dobré jméno."

Reklama

Související témata: