Hlavní obsah

Čeští inline hokejisté zdolali na MS Švédsko a budou hrát o zlato

Čeští inline hokejisté porazili v semifinále na domácím mistrovství světa IIHF v Pardubicích Švédsko 8:4 a na patnáctém šampionátu budou útočit na své historicky první zlato. Svěřenci kouče Petra Hemského už vyrovnali své nejlepší umístění, když loni i v roce 2000 získali stříbro. Ve finále se Češi utkají v sobotu od 18:00 s obhájci titulu ze Spojených států amerických.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Martin Koudelka přijímá gratulaci ke gólu od Petra Tenkráta

Článek

Ve finále se Češi utkají v sobotu od 18:00 s obhájci titulu ze Spojených států amerických, kteří zdolali Kanadu 4:2. Týmy si tak zopakují loňskou finálovou bitvu z Karlstadu, kde Češi prohráli 3:4.

Švédové se ujali vedení hned po 57 vteřinách díky Bejmově trefě. Vzápětí v přesilovce nejdříve trefil Kameš tyč a Vozdecký po samostatné akci už vyrovnal.

V osmé minutě otočil stav Koudelka, ale hned za 61 sekund srovnal Olsson. S koncem první čtvrtiny trefil ještě Demel tyč. Vedení vrátil českému výběru v 17. minutě Besser, poté zachránila Švédy opět tyč po Rachůnkově pokusu.

V třetí čtvrtině český tým definitivně rozhodl. Nejdříve se po Besserově střele prosadil Polanský a za čtyři minuty podruhé v zápase skóroval Besser.

V závěrečné části reagoval na Höglundovo snížení Vozdecký. V 44. minutě v oslabení pomohla brankáři Handlovi po Olssonově střele tyč a vzápětí Svensson upravil na 4:6. Minutu a půl před koncem byl při power play faulován ujíždějící Rachůnek a byl mu připsán technický gól, další trefu do prázdné branky přidal ještě Tenkrát.

Češi porazili Švédsko i loni v semifinále světového šampionátu na jeho půdě v Karlstadu. V Pardubicích uspěli i podruhé, když v základní skupině zvítězili v úterý 6:3. "Byl těžší zápas než ve skupině, protože Švédové se na turnaji zlepšují. Naštěstí jsme to byli my, kdo se pak utrhl a dotáhl zápas do vítězného konce," řekl oficiálním stránkám šampionátu střelec dvou českých gólů Jan Besser.

"S dnešním výkonem jsem spokojen. Švédové se neustále zlepšují a o to více jsme rádi, že jsme je porazili a postoupili do finále," připojil trenér Petr Hemský.

Jeho protějšek Fredrik Skoog si postěžoval na sudí Tonyho Kuloaru z Finska a Dana Dregena z USA. "Je těžké hrát proti čtyřem Čechům a dvěma rozhodčím. Ti byli dnes velmi špatní. Nevím, jestli včera nebyli někde v nočním klubu. Nájezdy do našeho brankáře měly být potrestány, nechápu to. To je život. Česká republika je jinak velmi dobrý tým, kterému jsme se v zápase dokázali vyrovnat a připravili jim těžké časy," zhodnotil zápas Skoog.

Hemský s jeho názorem na arbitry nesouhlasil. "Myslím si, že dnes rozhodčí pískali na obě strany stejně. V nich bych rozhodně žádný důvod švédské prohry neviděl," dodal český trenér.

MS v inline hokeji IIHF v Pardubicích:
Semifinále:
Česká republika - Švédsko 8:4 (2:2, 1:0, 2:0, 3:2)
Branky a nahrávky: 4. Vozdecký (K. Rachůnek, Demel), 8. Koudelka (Rachůnek), 17. Besser (Polanský), 31. Polanský (Besser), 35. Besser (Polanský), 43. Vozdecký, 47. Rachůnek (technický gól), 48. Tenkrát - 1. Bejmo (Brolin, Luukkonen), 9. Olsson (Nilsson), 37. Höglund (Svensson, Nilsson), 44. Svensson (Olsson). Rozhodčí: Kuloaro (Fin.), Dreger (USA). Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2. Diváci: 4500.
Kanada - USA 2:4 (0:2, 1:1, 1:1, 0:0).
O 5.-8. místo:
Slovinsko - Německo 5:3 (1:1, 1:1, 1:1, 2:0), Finsko - Slovensko 5:4 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 2:0, 2:3 - 0:0).

Reklama