Hlavní obsah

Jaroslav Jiřík, první Čech, který hrál ve slavné NHL, zahynul v letadle u Brna

PRAHA

První československý hokejista, který zažil atmosféru slavné NHL, v pondělí tragicky zahynul. Jedenasedmdesátiletý Jaroslav Jiřík nepřežil pád letounu, jednomístného stroje, který se dopoledne zřítil v Brně-Medlánkách. „Příčina neštěstí zatím není známa," řekl čtk policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Foto: ČTK

Jaroslav Jiřík v reprezentačním dresu.

Článek

Jiřík byl prvním hokejistou z východního bloku, který směl odejít a nastoupit v zámořské NHL. Jeho první zápas se datuje k sezóně 1969/1970. Brněnský odchovanec se v NHL výrazněji neprosadil, nastoupil pouze do třech utkání za St. Louis Blues, jinak působil v nižší soutěži. V létě 1970 se vrátil domů, kde hrál za ZKL Brno.

Jaroslav Jiříkfoto: ČTK

Jiřík patřil mezi hokejisty, kteří měli řadu zkušeností s reprezentací. Třikrát se s reprezentací zúčastnil olympijských her a desetkrát byl nominován i na mistrovství světa. Mezi jeho největší úspěchy na mezinárodní scéně patří stříbro z OH 1968 a MS 1965 (člen All Stars), 1966 a 1968, bronz z OH 1964 a MS 1959, 1963, 1964 a 1969.

V dresu národního týmu nastřílel 83 branek ve 134 utkáních. Nejvíce kanadských bodů na světovém šampionátu nasbíral v roce 1965, když v sedmi zápasech vstřelil osm gólů a na čtyři přihrál.

Trosky letadla, v němž zahynul bývalý hokejový reprezentant Jaroslav Jiřík.foto: ČTK

V nejvyšší československé lize se Jiřík poprvé představil v sezóně 1957/1958, když oblékl dres Kladna, kde byl také následující rok součástí mistrovského mužstva. Jinak ale největší část své kariéry zasvětil Brnu, kde také v roce 1975 skončil, předtím stihl slavit s tímto týmem pět mistrovských titulů. Celkem v lize nastřílel 300 branek v 450 utkáních a v sezóně 1968/69 byl s 36 brankami nejlepším střelcem soutěže.

Jako trenér působil v Brně, Nitře či Plzni, v letech 1977/1980 vedl i reprezentaci Švýcarska.

„Pro mě je tato zpráva šokem. Setkali jsme se před dvěma týdny. Mluvil o tom, že bude mít nové letadlo a moc se těšil. Před brankou byl Brambor dlouhá léta nepřekonatelný. Zvládl v jakékoli pozici i souboj s vyššími obránci. Byl to úžasný hráč a úžasný charakter na ledě,“ uvedl Jiříkův dlouholetý spoluhráč Jozef Golonka.

Cesta z Ameriky a zpět
Do Ameriky Jiřík odjel krátce po svatbě. „Chvíli trvalo, než jsem se rozkoukal. A skončil jsem na farmě,“ popisoval před lety začátky za mořem. Gól si v NHL nepřipsal. I když střelu v zápase proti Los Angeles viděli za brankovou čáru všichni kromě hlavního rozhodčího. „Natlačil jsem puk do branky i s betonem gólmana. Moje tradiční záležitost,“ říkal. Stesk byl ale silnější než všechny kanadské body. Už během sezóny chodil za koučem Scotty Bowmanem, aby mohl odcestovat domů. Přitom se St. Louis v sezóně dařilo, tým prošel dokonce až do finále Stanley Cupu. „Po zápase s Pittsburghem mi Bowman říkal: chceš jet zpátky, viď. Tak můžeš.“ Doma ho vítali. „A taky mi říkali, abych už nikam nejezdil.“

Reklama