Hlavní obsah

Někdejší hvězda NHL se musela postavit tváří v tvář vrahovi svých rodičů

V NHL odchytal celou řadu utkání, ale ten nejdůležitější zákrok musel udělat až nyní, dávno po ukončení kariéry. Aby ochránil svou rodinu, postavil se někdejší gólman Calgary Flames Don Edward tváří v tvář vrahovi svých rodičů. Chtěl jediné, zabránit mu v možnosti vycházet z vrat věznice. Podařilo se mu to, ale cítil hořkost. „Před 20 lety nám zničil život. Bolí mě, že se může stále znovu a znovu vracet a trápit nás,“ poznamenal Edward.

Foto: archiv

Don Edwards na archivním snímku z roku 1980 v dresu Buffala Sabres.

Článek

Mluvil o Georgi Hardingu Loviem, který v březnu roku 1991 vešel do domu své bývalé přítelkyně a Edwardovy sestry Michele se zbraní v ruce. Střelil Edwardovu matku a ubodal jeho otce. Při odchodu z místa činu ještě Michele políbil na tvář a odešel.

Aby se své expřítelkyni pomstil ještě více, měl podle důkazů předložených později u soudu v úmyslu zabít také Edwardovy děti. Také proto se někdejší brankář calgarských Plamenů obával možnosti, že by Lovie mohl být propuštěn na svobodu. Proto bojoval za to, aby Lovie zůstal za mřížemi ještě hodně dlouho.

Překonal vlastní stres

Sám vrah v průběhu jednání vzal svou žádost o povolení vycházek během trestu zpět. „Bylo to velice stresující, něco, na co se nikdy nemůžete připravit. Ale museli jsme tam jít a ukázat, že jsme silní a že naše úsilí udržet ho ve vězení nikdy neskončí. Ten muž spáchal nejodpornější možný zločin, který si můžete představit. Prostě musí zůstat za mřížemi,“ doplnil Edward.

„Musel jsem překonat vlastní stres a bolest, protože jen účastí na jednání jsem mohl ochránit svou rodinu. Těžko se hledají slova, jak ten hrůzný čin zasáhl mne, moji ženu a mé děti. Ale zkusil jsem to,“ doplnil tiše Edward.

Ten patřil k hvězdám NHL, byl ostatně i držitelem Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana soutěže a nastupoval také v All Stars výběrech. Odchytal deset sezón za Buffalo, Calgary a Toronto, v roce 1981 nastoupil v jednom utkání také za Kanadu na Kanadském poháru.

Reklama