Hlavní obsah

Lotyši chtějí za trenéra Keenana. Vrátí se "šílený Mike" k hokeji?

MINSK

Hokejová reprezentace Lotyšska chystá po mizerném vystoupení svého týmu na posledním mistrovství světa na Slovensku změnu na trenérském postu. Ve hře jsou dva kanadští trenéři a jedním z nich je Mike Keenan, proslulý svými nekompromisními metodami a neurvalým chováním vůči hráčům. Ovšem také muž, který stále patří k nejúspěšnějším koučům v NHL a úspěšně si vedl i na lavičce kanadského národního týmu.

Foto: www.brobible.com

Hokejový trenér Mike Keenan

Článek

Lotyšsko vedl posledních pět let bývalý hráč Oleg Znaroks, který je údajně na odchodu do sousedního Běloruska, kde by jej rádi viděli jako kouče svého národního týmu. Znaroks ovšem vede i mužstvo KHL Dynamo Moskva a tam jsou velmi proti tomu, aby figuroval ještě na jiné střídačce.

Prezident lotyšské hokejové federace Kirovs Lipmans se nedávno vrátil z mise za mořem s tím, že má dva kandidáty na reprezentačního kouče, přičemž jméno vítěze bude oznámeno během srpna. V rozhovoru pro list Diena se pak Lipmans prořekl, že jedním z kandidátů je i slovutný Mike Keenan. Druhý má být také Kanaďan se zkušenostmi z NHL. Nový kouč má napravit pověst Lotyšska, které hrálo na posledním MS jen skupinu o udržení a zároveň vést i juniorský tým.

Přestože jednašedesátiletý Keenan poslední dva roky nikde netrénoval a výkony jím vedených mužstev měly od roku 1995 spíše sestupnou tendenci, jeho jméno je v hokejových kruzích stále pojmem. Během dvaceti sezón v NHL vystřídal osm mužstev, s New York Rangers vyhrál v roce 1994 Stanley Cup a třikrát byl ve finále. Na kontě má 672 vítězných zápasů, což jej mezi trenéry řadí na 5. místo v historii. Z roku 1985 má Jack Adams Trophy pro nejlepšího kouče NHL.

Úspěšně si vedl i jako trenér Kanady, kterou v letech 1987 a 1991 dovedl ke triumfům v Kanadských pohárech. Tým javorového listu koučoval i na mistrovství světa 1993, kde Kanada prohrála zápas o bronz s týmem České republiky. Další stránkou Keenanovy osobnosti byly ale časté a náramně medializované konflikty s hráči i funkcionáři.

Po triumfu samý neúspěch

Po vítězství s Rangers v roce 1994 se mu pak už nedařilo ani výsledkově, když tím nejlepším bylo druhé kolo play off se St. Louis o dva roky později. Další rok ale dostal u týmu Blues padáka, vyhazovem si prošel i ve Vancouveru (1999), na Floridě v roce 2004 rezignoval sám. Příliš mu nevyšlo ani poslední angažmá v Calgary před dvěma lety.

Před rokem ale přiznal, že se mu po trénování hodně stýská. "Nikdy nevíte, co se stane. Jestli se někdo ozve. Ale rád bych se k hokeji vrátil. Cítím, že mám stále dost energie a zkušeností, abych mohl někomu prospět," prohlásil tehdy. Třeba se mu to povede v Lotyšsku, ostatně v NHL pod ním hráli i dva borci patřící k nejslavnějším lotyšským hokejistům všech dob - Arturs Irbe a Sandis Ozolinš.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko