Hlavní obsah

VIDEO: Mohl si za to sám, připomíná Lotyš Kulda svůj likvidační faul na Martínka

PRAHA/MOSKVA

Byl to neošklivější zákrok hned na úvod posledního mistrovství světa v hokeji na Slovensku a velká ztráta pro českou reprezentaci. Lotyšský obránce Arturs Kulda se na bratislavském ledě rozjel proti Radku Martínkovi a přišpendlil jej na hrazení. Zkušený český bek zákrok odnesl poraněnou krční páteří a šampionát pro něj skončil už po patnácti minutách hry. Kulda je ale dodnes přesvědčen, že jeho zákrok byl v pořádku.

Foto: Jan Koller, ČTK

Obránce Radek Martínek leží otřesený na ledě

Článek

"Hrál jsem tak, jak hraju vždy, nikdy jsem nebyl zákeřný hráč. Ano, hraju tvrdě, ale nikdy tak, abych byl vyloučen za úder loktem nebo zranění hráče. Stalo se, že obránce dostal přihrávku a já k němu vyrazil. Pokračuju ve hře a najednou rozhodčí pískl. Tak se ohlédnu a hráč ležel na ledě," vzpomíná na serveru allhockey.ru na srážku s Martínkem Kulda.

Radek Martínek skončil po zákroku se zafixovaným krkem a na MS už si nezahrálfoto: ČTK/Jan Koller

"Samozřejmě, může se stát cokoliv. Ale pokud se podíváte na videozáznam, uvidíte, že jsem jej trefil do ramene. Ten hráč hrál dlouho v NHL a stejně se z neznámého důvodu najednou před srážkou přikrčil. Výsledkem bylo, že zavrávoral a spadl zátylkem na hrazení. To přece nebylo na diskvalifikaci," je dodnes v Lotyšovi křivda, že od IIHF za zákrok vyfasoval třízápasový distanc. "Ve stejný den hráli Švédové s Norskem a jeden ze švédských hráčů udeřil soupeře loktem do zátylku. A Švéd žádný trest nedostal, ačkoliv pro Nora turnaj také předčasně skončil. Ale já byl potrestán na tři zápasy, což jsem nemohl pochopit. Samozřejmě Čechovi přeji, aby se uzdravil. Nicméně mohl si za to i sám: nezapřel se, zřejmě počítal, že kolem něj jen projedu," uzavírá obránce, jenž je v současnosti hráčem týmu NHL Winnipeg Jets.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko zítra 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko