Hlavní obsah

Slovenský hokej má spasit Čech. Vůjtek střídá Hanlona a dostal lepší smlouvu

BRATISLAVA

Novým trenérem slovenské hokejové reprezentace se stal osmašedesátiletý český kouč Vladimír Vůjtek. Ve středu o tom rozhodl výkonný výbor Slovenského svazu ledního hokeje. Po Kanaďanu Glenu Hanlonovi tak povede slovenskou reprezentaci další cizinec.

Foto: www.khl.ru

Vladimír Vůjtek na lavičce Dynama Moskva. Teď povede slovenskou reprezentaci.

Článek

„Musím přiznat, že už nabídka takové práce mně udělala radost a těším se na nový, i když možná nejtěžší úkol kariéry. Omlouvám se, ale víc zatím říkat nemohu. Slíbil jsem slovenské straně mlčení až do čtvrteční tiskovky a já držím slovo,“ řekl Právu Vůjtek, který již dříve řekl, že nejdůležitější bude vybudovat novou kostru mužstva, v němž skončila generace okolo Pavla Demitry.

Na dlouhé schůzce zaujal

Když před třemi týdny Vůjtek obdržel od slovenské strany nabídku, vyžádal si s vedením svazu dlouhou schůzku v Brně, kde nastínil, jakým způsobem by chtěl u mužstva působit a jakou má filozofii. Evidentně zaujal, od té chvíle se stal horkým kandidátem na post uvolněný Hanlonovým odvoláním po MS v Bratislavě. „Jednoznačně jsme se shodli na panu Vůjtkovi,“ uvedl po hlasování prezident hokejového svazu Igor Nemeček. Vůjtkova smlouva platí do 31. prosince 2012 s jednostrannou opcí svazu až na olympiádu v Soči.

„Záleží na tom, zda se týmu podaří probojovat na olympiádu přímo nebo bude hrát kvalifikaci,“ řekl generální sekretář svazu Oto Sýkora. Vůjtkovým asistentem se stal trenér Skalice Peter Oremus.

„Samozřejmě jsme spolu tuhle variantu probírali, mám pochopitelně radost. Čech není pro Slovensko cizinec, takže si nemyslím, že jde o nějaké překvapení. Proč dopadla nakonec tato volba, se dozvíme ve čtvrtek na tiskové konferenci, která bude v Bratislavě,“ řekl Sport.cz syn Vladimír Vůjtek mladší.

Trenérské úspěchy Vladimíra Vůjtka
19933. místo na MS „20“
19932. místo s Vítkovicemi
19952. místo se Zlínem
19972. místo s Vítkovicemi
19983. místo s Vítkovicemi
20021. místo v ruské Superlize s Lokomotiv Jaroslavl
20031. místo v ruské Superlize s Lokomotiv Jaroslavl
20043. místo v ruské Superlize s AK Bars Kazaň
20113. místo v KHL s Lokomotiv Jaroslavl

Slováci upřednostnili Vůjtka před Jánem Filcem, který v roce 2002 získal historicky první titul mistrů světa pro Slovenskou republiku. Vůjtek naposledy působil v ruské Jaroslavli.

Slovenskou reprezentaci opustil nedobrovolně v polovině května Kanaďan Glen Hanlon, pod jehož vedením hráči na domácím mistrovství světa obsadili až 10. místo.

Vůjtek bude mít údajně výhodnější smlouvu, než jeho kanadský předchůdce. „Pokud se mu podaří kvalifikovat na olympiádu, bude pokračovat. Pokud ne, končí a nastupuje nový realizační tým,“ dodal Nemeček.

Slovenský národní tým povede Vůjtek, ale v předchozích týdnech se spekulovalo i o dalších českých trenérech. V médiích se objevovala jména Miloše Říhy nebo Rostislava Čady.

Trenéři slovenské reprezentace
Július Šupler (1993/1996), Jozef Golonka (1996/1997), Ján Šterbák (1997/1999), Ján Filc (1999(2002), František Hossa (2002/2006), Július Šupler (2006/2008), Ján Filc (2008/2010), Glen Hanlon (2010/2011), Vladimír Vůjtek (2011/?)

Reklama

Související témata: