Hlavní obsah

Evropští hokejoví mistři by po odmlce opět mohli změřit síly

BERLÍN

Mistrovské hokejové kluby šesti evropských zemí by mezi sebou mohly v lednu po čtyřleté odmlce opět změřit síly. Pohár evropských mistrů, který se odehrál v letech 2005 až 2008 pod názvem Super Six a záštitou mezinárodní hokejové federace IIHF, se má konat znovu v Petrohradu, tentokrát jako Masters Trophy.

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

IIHF chce opět spustit Pohár mistrů.

Článek

Jedním z účastníků obnovené soutěže by měl být německý mistr Eisbären Berlín, který už dokonce obdržel pozvání. "Ano, dostali jsme pozvánku," potvrdil agentuře DPA manažer klubu Peter John Lee.

Český šampion z Třince však zatím osloven nebyl. "Do dnešního dne nás nikdo nekontaktoval, žádné informace nemáme," řekl ČTK mluvčí klubu Ivo Pullmann. Podle něj však zájem Ocelářů o případný start na turnaji trvá.

V plánu organizátorů bylo, aby jednotlivé země skutečně zastupovaly výhradně mistrovské kluby. Vedle Třince a Eisbären Berlín by turnaj přivítaly také Ufa (Rusko/KHL) a Davos (Švýcarsko).

IFH Helsinki nemá zájem

Z Finska ale nemá IFK Helsinky o start zájem a jedná se, zda by jej nenahradil vítěz základní části Jyväskylä. Švédský Färjestad se ještě nerozhodl. "Je to zajímavý turnaj, kde se skutečně potkají jen ti nejlepší," doplnil Lee.

Stejně jako v předchozích čtyřech případech, kdy se účastnily týmy z prvních šesti zemí žebříčku IIHF a hrálo se ve dvou divizích Alexandra Ragulina a Ivana Hlinky po třech mužstvech, by se měl turnaj hrát v Petrohradu. Lee však připustil, že lednový termín ještě není definitivní.

Ve všech čtyřech odehraných ročnících Super Six kralovaly ruské kluby. V roce 2005 vyhrál s Jaromírem Jágrem v sestavě Avangard Omsk, poté se radovaly Dynamo Moskva, Kazaň a Magnitogorsk, který ve finále porazil pražskou Spartu.

Stejně jako další pokusy o konfrontaci nejlepších týmů kontinentu pod hlavičkou IIHF nakonec pokračování ztroskotalo kvůli nedostatku peněz. Mezinárodní měření sil na klubové úrovni si mohou nyní druhým rokem po sobě vyzkoušet kluby v rámci European Trophy, soutěže v letním přípravném období, kterou si ovšem samy organizují.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko