Hlavní obsah

VIDEO: Při loučení měl Demitra slzy v očích. Teď truchlí Slovensko pro džentlmena

PRAHA

Když na jaře končil s reprezentační kariérou, rozplakal se dojetím. Pavol Demitra se rozloučil s fanoušky v Bratislavě, s mistrovstvím světa a odešel, zatáhl za sebou oponu. Poté vyprávěl, vzpomínal. „Při hokeji jsem plakal dvakrát. To bylo ve Vancouveru a nyní. Hrát pro Slovensko, to je úplně jiný level než za klub,“ přiznal se slzami v očích. Teď je vše obráceně, hráč Jaroslavle po pádu letadla odešel navždy a fanoušci pláčou.

Foto: Jan Koller, ČTK

Pavol Demitra (druhý zprava) se slovenskými spoluhráči

Článek

Slovenští hráči na domácím světovém šampionátu neuspěli, přesto si je fanoušci po závěrečném vystoupení zavolali zpět. Především Demitru, který sehrál poslední utkání za reprezentaci.

Tisíce diváků v Orange areně vyvolávalo jeho jméno. Šestatřicetiletý rodák z Dubnice nad Váhom se rozplakal, objal se se spoluhráči a odjel. V národním dresu už nikdy nenastoupí. Nikdy ho už na sebe nenavleče. On ani ten poslední vlastně nemá. Modrý s číslem 38 vhodil mezi fanoušky. Ti mu vstoje tleskali.

„Je to obdivuhodné, člověk chce být silný, ale tohle se nedá ovládat. Nikdo tohle nečekal, jsme fanouškům vděční, že zůstali až do konce. Jsou to nezapomenutelné chvíle, ale turnaj nám nevyšel, trápili jsme se. Všichni jsme si to představovali jinak,“ přiznal bez zaváhání Demitra.

Odešel za svým synem 

„Je čas to prostřídat, přijdou mladí kluci,“ pověděl také slovenský kapitán. On je ale neuvidí. On už je se svým synem Tobiasem, který zemřel pár dní po narození. Oni dva odešli, zůstala manželka Majka, děti Lucas, Zara a žal.

Do smutku se zahalil i Trenčín, kde se Demitra hokeji naučil. Místní obyvatelé před zimním stadiónem zapalovali svíčky. Nad vchodem visela černá vlajka a Demitrova fotka s nápisem: "Paľo, ďakujeme!" Zimní stadión v Trenčíně nyní ponese jeho jméno. „Město tímto vyjadřuje hlubokou a upřímnou soustrast rodině Pavla Demitry a jeho blízkým, kondoloval jsem jeho manželce a nechal vyvěsit černou zástavu na městském úřadu,“ řekl pro sme.sk trenčinský primátor Richard Rybníček.

Ztratili jsme ušlechtilého hokejistu, řekl Nemeček 

„Stále se modlím, že Paľo ten let nestihl. Svět ztratil velkého hokejistu. Jeho blízcí cítí, že ještě více přívětivého člověka. Majka pozorného manžela, děti tátu a přátelé veselého a čestného chlapa,“ citoval sme.sk Petera Šťastného.

Odešel chlap, který miloval hokej. "Nikdy jsem nebyl bitkař, to mě na hokeji nebavilo,“ řekl také Demitra. I proto získal v roce 2000 trofej Lady Byng pro hráče džentlmena. „Ztratili jsme jedinečného hokejistu, opravdový sportovní idol naší mládeže, ale také nesmírně ušlechtilého člověka,“ vyjádřil soustrast Igor Nemeček, prezident Slovenského hokejového svazu.

Demitra se narodil 29. listopadu 1974 v Dubnici nad Váhom, hokejově vyrostl v Trenčíně. V NHL odehrál 847 utkání, ve kterých nasbíral 768 bodů. V reprezentaci odehrál 77 zápasů a vstřelil 27 gólů.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec