Hlavní obsah

Z reprezentace zmizí čísla 4, 15, 63. Na Staroměstském náměstí bude rozloučení s hokejisty

PRAHA

Tři fotografie posazené na české vlajce, na nich se usmívající tváře. Před nimi tři plápolající svíčky a velká kytice. Vedle se vyjímá bílý dres národního týmu. K tomu tři helmy a tři růže. To vše jako vzpomínka v sídle Českého hokejového svazu na trojici hráčů Jaroslavle, kteří ve středu zahynuli při letecké tragédii v Rusku. S Karlem Rachůnkem, Josefem Vašíčkem a Janem Markem se český hokej oficiálně rozloučí nejdříve v neděli. Nyní záleží na vyšetřování a dopravě hráčů domů.

Článek

„Bylo rozhodnuto, že čísla dresů těchto kluků budou navždy vyřazena - Rachůnek - 4, Marek - 15 a Vašíček 63. K tomu České hokejové hry budou organizovány jako in memoriam Karla Rachůnka, Josefa Vašíčka a Jana Marka,“ vyjádřil se na čtvrteční tiskové konferenci prezident ČSLH Tomáš Král.

Český hokejový svaz chystá pietní rozloučení s hráči na Staroměstském náměstí. „Je to nejlepší místo, tam si užívali slávu s fanoušky, rodiny s tím souhlasí,“ řekl Král.

Fanoušci na Staroměstském náměstí vzpomínají na hokejové šampiónyfoto: Právo/Jan Handrejch

Fanoušci by měli mít odhadem čtyři hodiny na rozloučení. Nyní česká strana řeší další kroky s ruskou ambasádou, kdy budou těla dopravená do Čech, to ještě není jasné. Dopravu zajistí ruská strana. První možný termín je podle Krále neděle. „Jakmile budeme vědět, kdy letadlo s kluky přiletí, přebíráme režii. Když to bude ráno, rozloučení proběhne ještě týž den. Pokud by přiletěli večer, akce by proběhla následující den,“ vysvětlil prezident.

Není to jednoduché, situace je zlá, přiznal Král 

Už dnes večer bude na Staroměstském náměstí vybudováno pódium, kam bude přesunuto spontánní a vzpomínkové místo vzniklé z popudu fanoušků. Budou tam i fotky hráčů a podpisová kniha.

„Není to jednoduché, situace je zlá. Výkonný výbor se sešel společně ředitelkou BPA a ředitelem extraligy. Řešíme jak pomoci rodinám a nejbližším hráčů. Rádi bychom důstojné rozloučení a poděkování," oznámil Král.

Svaz současně vyzval kluby, aby při prvních domácích utkáních v nadcházející sezóně byla památka zesnulých hokejistů připomenuta minutou ticha. Stane se tak ve všech dospělých a mládežnických soutěžích, které začínají právě v těchto dnech. Památka obětí tragédie bude připomenuta rovněž při reprezentačních akcích.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko