Hlavní obsah

S hokejistou Janem Markem se loučily stovky lidí

Jiří FaloutPrávo

S hokejistou Janem Markem se od pátečního rána loučily stovky lidí v kostele Nanebevzetí Panny Marie v jeho rodném Jindřichově Hradci. Poslední rozloučení pro veřejnost skončilo v 11 hodin. V pravé poledne začal obřad jen pro rodinu a nejbližší přátele.

Foto: Jiří Falout, Právo

Lidé v kostele Nanebevzetí Panny Marie vzdávají čest tragicky zesnulému Janu Markovi.

Článek

Od rána proudily do kostela stovky lidí. Před rakev pokládaly květiny a zastavovaly se i u fotografie a reprezentačního dresu s číslem 15. Vedle rakve byly vystavené desítky smutečních věnců. Mnozí plakali. Soustrast vyjadřovali lidé do knihy při odchodu z kostela.

V pravé poledne pak začal vlastní pohřeb, který byl pouze pro rodinu a pozvané přátele. Lidé jej ovšem mohli sledovat na náměstí Míru v přímém přenosu na obrazovce. Obřad trval zhruba půl hodiny. Z kostela nesla rakev šestice jeho přátel z řad hokejistů.

Poklonil se i Šmicer

„Byl to pro mě můj starší bratr, znali jsme se odmalička. Je to pro nás těžká chvíle,“ řekl Právu Jiří Novotný, jeho spoluhráč z reprezentace a rovněž rodák z Jindřichova Hradce. Ze známých sportovců se přišel poklonit také fotbalista Vladimír Šmicer.

Hokejový reprezentant Jan Marek zahynul ve středu 7. září při leteckém neštěstí u ruské Jaroslavle, kde se krátce po startu zřítilo dopravní letadlo Jak-42. Na jeho palubě cestovali hráči hokejového týmu Lokomotiv Jaroslavl, nikdo z nich nepřežil. Spolu s Markem přišli o život také čeští hokejisté Josef Vašíček a Karel Rachůnek či slovenská legenda Pavol Demitra.

Reklama