Hlavní obsah

V 16 letech zaúřadovalo na Slovensku číslo 68. Dva góly za 79 sekund

Rok narození mu v občance ukazuje čtyřčíslí 1994, auto řídit nesmí, alkohol pít nemůže, volit nemůže, ale ve slovenské hokejové nejvyšší soutěži mu tyto zákazy nevadí. Šestnáctiletý Marko Daňo o víkendu vstřelil za 79 sekund dva góly. Nejmladší hráč ligy se ukázal a Dukla Trenčín porazila Martin vysoko 7:0.

Foto: hkdukla.sk

Slovenský hokejový talent Marko Daňo na archivním snímku

Článek

Daňo naskočil do slovenské extraligy, když mu bylo šestnáct roků, jeden měsíc a jedenadvacet dní, stal se třetím nejmladším v historii soutěže. Mezi dospělými se začal otrkávat útočník, který měl v dětství za vzory Mariána Hossu, Mariána Gáboríka, Pavola Demitru a svého otce. Po něm zdědil hokejové geny. A ne jen ty.

„Už jsem slyšel, že mám po něm chůzi. A někdo mi řekl, že hraji s přehledem a s hlavou nahoře, to mě potěšilo,“ svěřil se po dvougólovém přídělu Daňo serveru sme.sk.

Šestnáctiletý slovenský reprezentant nosí na dresu číslo 68. Toto spojení není třeba představovat, celý hokejový svět ví, komu patří, kdo ho proslavil. Ano, jde o Jaromíra Jágra, ale na Slovensku toto numero nosil i Jozef Daňo, táta.

Táta s číslem 68 jako vzor 

„Ano, otec byl můj vzor. A nejznámější osmašedesátku nosí Jágr. Sním o tom, že si jednou zahraji v NHL. Vím, že otec neměl v mládí pro hokej v zámoří takové možnosti, jako jsou dnes,“ pověděl Daňo mladší, který už poznal, jak chutnají góly mezi slovenskou elitou. Už v minulém ročníku extraligy odehrál jedenáct zápasů za chlapy, mezi střelce se ale zapsal až nyní. I když až - je mu přece šestnáct!

„Je to úžasný pocit, měl jsem velkou radost. Až takovou, že jsem zapomněl na puk, mohl jsem si ho přidat do sbírky. Takhle mám puk jen z přípravy, když jsem dal gól Nitře,“ povzdychl si junior, který má 181 centimetrů a váží 83 kilogramů.

„Je velký rozdíl hrát za juniory a za dospělé. Někdy mě protihráč lehce odtlačí od puku, nevyhrávám tolik soubojů jako v juniorech. Učím se, musím zesílit,“ pověděla slovenská naděje, která doufá v draft do nejlepší ligy světa v roce 2013. Do té doby bude za Duklu Trenčín jezdit po ledě 68.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice