Hlavní obsah

Relikvie legendárního brankáře Dzurilly skončily v internetové aukci

Ivan VilčekSport.czPrávo

Bezesporu nejslavnější utkání odehrál hokejový brankář Vladimír Dzurilla na Kanadském poháru v roce 1976, kdy Československo senzačně porazilo Kanadu 1:0. Dzurilla si po utkání vyměnil dres s kanadským brankářem Rogatienem Vachonem.

Foto: Tomáš Halász, ČTK

Slovenský hokej přišel o vzázné relikvie

Článek

Vachon před dvěma lety vydražil Dzurillův dres za 9663 dolarů. Ve dražbě nyní skončily i další relikvie legendárního brankáře. Vdova Zlatica Dzurillová dala do internetové aukce jeho vlastnoručně vyrobenou masku, československý reprezentační dres i medaile z mistrovství světa a zimních olympijských her. Ceny se vyšplhaly na tisíce dolarů. Například bronzovou medaili z olympiády v roce 1964 v Innsbrucku vydražil neznámý zájemce za 6275 dolarů.

Slovenská média vyjádřila obavy, že tyto vzácné relikvie skončily v zahraničí. Vždyť v Síni slávy slovenského hokeje je mnohem méně památek na legendárního brankáře, než bylo nabízeno v aukci.

Aukce skončila 2. listopadu 2011. Celkový výnos představoval 26232 dolarů
Vydražily se:
bronzová medaile ze ZOH 1964 v Innsbrucku za 6275 dolarů
bronzová medaile ze ZOH 1968 v Grenoblu za 5185 dolarů
bronzová medaile ze ZOH 1972 v Sapporu za 6903 dolarů
maska za 1433 dolarů
reprezentační dres ČSSR za 949 dolarů
kolekce pamětních medailí, odznaků a suvenýrů ze ZOH za 1149 dolarů
kolekce sedmi medailí z mistrovství světa za 2040 dolarů
kolekce šesti pohárů a ocenění pro nejlepšího brankáře za 1149 dolarů

Vdova se k aukci odmítla vyjádřit. S dražbou nesouhlasili další členové Dzurillovy rodiny. Brankářova sestra Viera (71) tvrdí, že vdova neměla právo prodat vzácné relikvie. „Společně s bratrem nás to naštvalo. Je to otřesné. Ty věci mají nevyčíslitelnou hodnotu a patří na Slovensko. Vlado by něco takového určitě nedopustil,“ uvedla Viera. Sestra získala v aukci dva dražené předměty, které vrátí do Síně slávy slovenského hokeje.

Slováci v internetových diskusích souhlasí s tím, že tyto věci měly zůstat na Slovensku. „Je to věc paní Dzurillové, jak s těmi věci naloží,“ píše jeden z diskutujících. „Bylo by ideální, pokud by se do dražby zapojila Síň slávy slovenského hokeje,“ neztrácí naději další diskutující.

Dzurilla podlehl infarktu 27. července 1995 v německém Düsseldorfu ve věku 53 let. Za československou reprezentaci odehrál 139 utkání, startoval na jedenácti mistrovstvích světa.

Reklama