Hlavní obsah

Vítkovice schytaly na Spengler Cupu tvrdou lekci od Kanady

DAVOS

Hokejisté Vítkovic v pondělí schytali ve svém úvodním vystoupení na 85. ročníku Spenglerova poháru ve švýcarském Davosu od výběru Kanady debakl 1:7. Jedenáctinásobný vítěz turnaje rozhodl už v první třetině, kdy českého vicemistra zdeptal pěti góly. Vítkovice se v druhém zápasu skupiny B postaví v úterý od 20:15 domácímu Davosu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Návrat na nejstarší turnaj světa po třiceti letech skončil pro Vítkovické ostudou. Bez sedmi zraněných hráčů nestačili Kanaďanům v pohybu ani důrazu a už po necelých dvaceti minutách bylo o osudu zápasu rozhodnuto.

Sparťanský host Falter kapituloval už 149 sekund po úvodním buly, když ho tečí z brankoviště překonal Kwiatkowski. Než se ovšem Ostravané vzpamatovali, při signalizované výhodě je už po 41 sekundách druhým gólem opařil nepokrytý Pittis.

Kanadskému výběru, koučovanému známým trenérem Markem Crawfordem, stouplo už tak vysoké sebevědomí. Zakřiknutý soupeř nestačil bruslit, nebezpečím zaváněl praktický každý útok Kanady. Třetí gól přidal po ráně z úhlu i Faltrově zaváhání Perrault a při přesilovce zvyšoval další pohotovou tečí Brett McLean v 11. minutě už na 4:0.

Severomoravský celek gólmana Turka v první část neohrozil. Po sólu a chladnokrevné koncovce Faty naopak pykal popáté a účet první části mohl být klidně i vyšší, jenže protivník ještě několik šancí nevyužil.

Brankostroj Kanaďanů se v druhé části zastavil. Přestože i Vítkovičtí párkrát vystrčili růžky, dále tahali za kratší konec. Při ráně Williamse je zachránila tyčka, a tak Falter lovil puk pošesté až v 37. minutě po přesilovkové ráně Kwiatkowského.

Vítkovice se dočkaly alespoň čestného úspěchu, který po dorážce dosáhl jeden z nejaktivnějších ostravských hokejistů, australský junior Walker. Kanada však rychle kontrovala a třetí využitou přesilovkou završil skóre Kurtis McLean.

Spenglerův pohár - skupina A
Tým Kanada - HC Vítkovice Steel 7:1 (5:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 3. Kwiatkowski (Pelletier, Walser), 4. Pittis (Roest, Heinz), 8. Perrault (Hendry), 11. B. McLean (Heins), 18. Fata (Parent), 38. Kwiatkowski, 53. K. McLean (Williams, Pittis) - 49. Walker (Sedlák). Rozhodčí: Jablukov (Něm.), Kurmann (Švýc.). Vyloučení: 4:5. Využití: 3:1. Diváci: 6500.
Sestava Vítkovic: Falter - Malík, Kudělka, Punčochář, Ovčačík, Sedlák, Collenberg, Voráček, Randegger - Klimek, Burger, J. Káňa - Pohl, Húževka, Walker - Šedivý, Strapáč, Kucsera - T. Káňa, Štefanka, Pabiška.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko