Hlavní obsah

Hokejista Znojma Danton chystal vraždu, pak život zachránil

ZNOJMO

Za přípravu vraždy hráčského agenta strávil víc než pět let za mřížemi. Jednatřicetiletý kanadský útočník Mike Danton, který se stal novou posilou hokejistů Znojma v EBEL lize, tvrdí, že se změnil a z pohnuté minulosti se poučil.

Foto: Rostislav Pfeffer

Radost hokejistů Znojma

Článek

„Pětašedesát měsíců jsem měl ve vězení čas přemýšlet o různých věcech. Pobýval jsem strašně dlouho mimo rodinu a navíc zcela odtržený od běžného života. Zjistil jsem, co je pro mě důležité. Mnohé z toho jsem předtím považoval za naprostou samozřejmost,“ svěřuje se Danton, jenž si na začátku kariéry vyzkoušel NHL v dresu New Jersey, kde se potkal i s Patrikem Eliášem.

Jenže pak musel dát hokeji nadlouho sbohem. Vrátit se k němu mohl až v roce 2009. „Po propuštění jsem v Kanadě hrál za univerzitní celek, pak třetí nejvyšší soutěž ve Švédsku. Absolutně žádného prohřešku jsem se od té doby už nedopustil. To, co se přihodilo před sedmi lety, už nechci řešit. Život jsem si dal do pořádku. Vina, kterou si s sebou nesu, mě žene dopředu. Ještěže se plánovaná vražda nakonec nestala. Přesto mě tíží svědomí,“ říká.

S odstupem času pobytu ve vězení ani příliš nelituje. „Znamenal totiž ukončení mých vleklých osobních problémů, s nimiž jsem si vůbec nevěděl rady. Hodně mi pak pomohla spolupráce s vězeňským psychiatrem,“ prozrazuje.

Během působení ve Švédsku Danton svůj prohřešek částečně odčinil. „Spoluhráč spadl po nárazu na mantinel na led a zůstal ležet. Třásl se po celém těle a hrozně naříkal. Z pusy mu crčela krev. Povedlo se mi vytáhnout mu zapadlý jazyk, díky tomu se probral k životu. Přišel mi vhod zdravotnický kurz, který jsem absolvoval ve vězení,“ usmívá se hořce.

Kouč Znojma Martin Stloukal: Každý má dostat druhou šanci
Jak jste spokojený s dosavadním účinkováním vašeho týmu v EBEL lize?
Od začátku tvrdím, že když neskončíme poslední, bude to úspěch. To se zatím daří. V nové soutěži teprve sbíráme zkušenosti, zvykáme si na fyzicky náročný hokej, který bolí.
Při nedávné výsledkové krizi dávala část fanoušků najevo nelibost nad tím, že značnou část kádru mužstva tvoří loňští junioři, které jste na jaře přivedl k titulu mistrů republiky. Přijímáte kritiku?
Nikoli. Za mladíky, které jsem vytáhl do prvního mužstva, si stojím, přestože jejich výkony jsou občas trochu nevyrovnané. Jsou ovšem příslibem do budoucna. Příští nebo nejpozději přespříští sezónu by měli tým táhnout. My nedisponujeme tak vysokým rozpočtem jako některé jiné kluby v EBEL lize, abychom si mohli dovolit nakoupit několik Kanaďanů.
Jednoho jste však přece jen nedávno přivedli. Co si od útočníka Dantona slibujete?
Že se od něj mladší spoluhráči přiučí, jak profesionálně přistupovat k tréninkům i zápasům. Navíc bude schopen postavit se na ledě soupeřům, kteří se chtějí především prát. Jeho příchod nám pomohl i marketinkově.
Takže jeho kontroverzní minulost vám nevadí?
My se o ní sice bavili, ale nijak zvlášť jsme ji neřešili. Pro nás je důležité, jak se chová teď. Není to rozhodně žádný raubíř, ale tichý a nenápadný člověk, který vystudoval vysokou školu a s přítelkyní čeká dítě. Po hokejové stránce ho znám z doby, kdy hrával NHL za New Jersey. Zastávám názor, že každý má dostat druhou šanci.

Reklama

Související témata: