Hlavní obsah

Výkonný výbor rozhodl o Královi! Poměr hlasů byl jednoznačný, prezident pak všechny šokoval

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Tomáš Král má plnou podporu výkonného výboru a zůstává prezidentem Českého hokeje. Devět z deseti členů VV bylo ve středečním tajném hlasování, které Král sám vyvolal kvůli své spolupráci s totalitní vojenskou kontrarozvědkou, pro jeho setrvání. Král nicméně překvapil a oznámil, že příští rok v červnu na hodnotící konferenci svazu své působení ve funkci - dva roky před koncem svého mandátu - ukončí.

Výkonný výbor Tomáše Krále podržel. Ten pak oznámil, že příští rok stejně odstoupíVideo: Sport.cz

 
Článek

Třináct let šéfuje Českému hokeji, přidá ještě jeden, čtrnáctý. Další dva původně naplánované roky už ale ve funkci nebude.

„Tomáš Král členy výkonného výboru informoval, že z vlastního rozhodnutí skončí přes vyjádřenou důvěru ve funkci na hodnotící konferenci Českého hokeje, která se připravuje na červen příštího roku," informoval Zdeněk Zikmund po jednání výkonného výboru.

Když minulý týden vyplavalo na povrch, že Král byl za minulého režimu tajným spolupracovníkem vojenské kontrarozvědky StB a při základní vojenské službě donášel mimo jiné na svého nadřízeného, snažil se prezident svazu hájit, že hlavní bylo, že nikomu neublížil a s civilní StB neměl nic společného.

Přesto na středu svolal výkonný výbor hokejového svazu, na němž se chtěl dozvědět názor zbylých deseti funkcionářů. V tajném písemném hlasování, jehož se Král neúčastnil, jak dopředu avizoval, se proti jeho konci ve funkci vyslovilo devět lidí, jen jeden byl pro.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Českého hokeje Tomáš Král při vysvětlování své spolupráce s vojenskou kontrarozvědkou.

Ještě před hlasováním dorazil Král do zasedací místnosti na jednání výkonného výboru, aby zodpověděl dotazy svých kolegů. Řízením jednání byl pověřen jeden ze tří viceprezidentů svazu Petr Bříza. Mimo členů VV se jednání účastnil i Miroslav Faměra jako nezávislý právní expert a garant hlasovací procedury a regulérnosti hlasování a i Jana Obermajerová, generální ředitelka BPA Sport Marketing, která informovala členy výboru o stanoviscích partnerů v Králově kauze.

„Ze strany společnosti Tipsport má Tomáš Král plnou podporu, aby ve funkci pokračoval. A ani ze strany žádného z dalších partnerů Českého hokeje nezaznamenala v souvislosti s touto kauzou žádné ohlasy, dotazy či něco podobného," tlumočil slova Obermajerové tiskový mluvčí Zdeněk Zikmund.

A přestože následné hlasování dopadlo v Králův prospěch, když pro jeho odvolání se vyslovil jen jeden člověk z deseti hlasujících, pak Král šokoval.

„Tomáš Král poděkoval členům VV za důvěru a je přesvědčen, že se každý rozhodoval bez vnějších vlivů, pouze na základě osobního názoru a stanoviska. Na závěr členy VV informoval, že přes vyjádřenou důvěru z vlastního rozhodnutí skončí ve funkci na hodnotící konferenci Českého hokeje v červnu 2022," tlumočil Zikmund prezidentova slova.

10 funkcionářů výkonného výboru Českého hokeje:
Petr Bříza
Aleš Pavlík
Libor Zábranský (všichni viceprezidenti)
Marek Chmiel
Jaromír Jágr
Milan Vacke
Daniel Sadil
Jiří Šlégr
Bedřich Ščerban
Jiří Šindler (všichni členové)

Do té doby si Král vytyčil tři priority do předání funkce šéfa hokeje. „Zaprvé předání řízení extraligy Asociaci profesionálních klubů ledního hokeje, zadruhé řešení kritizovaných tabulek v českém hokeji a zatřetí nastartování bezprostředních příprav před MS v ledním hokeji 2024, které budou hostit Praha s Ostravou," vyjmenoval Zikmund.

Kdo je tím, kdo se vyslovil proti Královu pokračování, není známo a tajné to i zůstane, protože se členové VV dohodli na zachování mlčenlivosti.

Co bude dál od června 2022, kdy Král po 14 letech na postu šéfa tuzemského hokeje skončí? Možnosti jsou dvě. Buď se status konference změní na volební, takže se příští rok v létě bude volit nový prezident, nebo se velení do léta 2024, kdy měl Královi původně vypršet mandát, chopí některý ze tří současných viceprezidentů, kteří jsou na jedné úrovni. Jsou jimi Petr Bříza, Aleš Pavlík a Libor Zábranský.

Vyjádření Tipsportu ke kauze Tomáše Krále
"Tipsport, především prostřednictvím své nadace, aktivně podporuje celou škálu iniciativ a aktivit na zachování a rozvoj demokratických hodnot ve společnosti. Aktivně vystupujeme proti politickému extremismu i proti jakýmkoli snahám o omlouvání nebo relativizaci zločinů minulého režimu. Považujeme to za jednu z našich absolutních ne-byznysových priorit. Zároveň máme plnou důvěru v český hokej a vyjádřili jsme ji před hlasováním výkonného výboru i hokejovému svazu s tím, že věříme, že se kauzu podaří vyřešit bez negativního dopadu na český lední hokej. V tomto kontextu jsme se teď seznámili s výsledkem hlasování a vítáme rozhodnutí pana Krále své působení ve funkci do několika měsíců završit. Tipsport není v kauze žádným arbitrem, jsme nejvýznamnějším partnerem českého hokeje – reprezentace, extraligy i národní ligy – a chceme pro jeho dobré jméno a další rozvoj dělat maximum."
Jak byste hlasovali v roli člena výkonného výboru hokejového svazu o Tomáši Královi?
Hlasoval(a) bych proti jeho setrvání ve funkci prezidenta Českého hokeje
87,3 %
Hlasoval(a) bych pro jeho setrvání ve funkci prezidenta Českého hokeje
12,7 %
Celkem hlasovalo 19251 čtenářů.

Reklama