Hlavní obsah

Bývalý hokejista Padělek je před soudem kvůli pojistnému podvodu

Jihlava

Bývalý úspěšný hokejista Ivan Padělek je souzen kvůli podezření z pojišťovacího podvodu. Podle policie se ho dopustil jako pojišťovací agent s pomocí dvou lékařů při přípravě smluv životního pojištění. Pojišťovnu podle žaloby připravili o dva miliony korun a hrozí jim vězení od dvou do osmi let. Případ dnes začal projednávat Okresní soud v Jihlavě.

Článek

Podle žaloby nechával nyní sedmatřicetiletý Padělek od lékařů potvrzovat výpisy z dokumentace klientů, které obsahovaly nevěrohodné informace o jejich zdravotním stavu. Lékaři dokumentaci klientů neměli, klienti se k nim prý někdy ani nedostavili. Jednalo se údajně nejméně o 40 takto uzavřených smluv, za které Pojišťovna České spořitelny na provizích v roce 2009 vyplatila dva miliony korun. Jak uvedl státní zástupce Kamil Špelda, jedná se o neoprávněně vylákané provize.

"Já se ve věci obžaloby cítím nevinen," řekl při výslechu Padělek. Ke dvěma lékařům, s nimiž se znal, podle svých slov posílal klienty, kteří nemohli nebo nechtěli jít pro výpis ke svým lékařům. Takový postup mu prý jako možný schválili pracovníci informační linky pojišťovny. O získané provize se prý dělil celý tým pojišťovacích agentů, Padělek uvedl, že sám z nich měl třetinu, nejvýš polovinu.

Spolu s Padělkem usedl na lavici obžalovaných jihlavský ortoped Ladislav Čepera a chirurg z brněnské fakultní nemocnice Michal Kašpar. Žaloba je viní z pomoci k trestnému činu. Také oni uvedli, že se cítí být nevinní. Za vyšetření Padělkových klientů prý dostávali jen poplatek 250 korun.

Hlavní líčení bude pokračovat ve dnech 16. května a 6. června výslechem svědků, jichž bude celkem přes 40. Podle státního Špeldy je v tomto případě stíháno také asi osm Padělkových klientů, kteří si byli vědomi toho, že jejich lékařská potvrzení nejsou pravdivá.

Útočník Ivan Padělek je odchovancem jihlavské Dukly. V minulosti hrál například ve Vsetíně a ve Vítkovicích. Několik zápasů si zahrál v Rusku. Jeho otec byl dříve jednatelem jihlavské Dukly, bratr Aleš je rovněž hokejový útočník, který nyní hraje za Duklu.

Reklama